Anorexia și bulimia, devastatoare pentru adolescente. Ce afectează

Femeile au mare grijă de aspectul lor fizic, însă în ultimii ani industria modei a impus un standard de frumusețe care are un impact dramatic asupra sexului frumos. Promovarea unor modele slabe le face pe tinere să-și dorească să aibă mai puține kilograme. Unele aleg un stil de viață sănătos, practică sportul cu regularitate, dar altele recurg la diete și chiar înfometare, cu consecințe dramatice asupra sănătății. Potrivit studiilor, 35% dintre persoanele care țin diete ajung la un moment dat să sufere de o tulburare alimentară. Anorexia și bulimia sunt cele mai grave dintre tulburări.

Potrivit medicului nutriționist Șerban Damian, invitat la Medika TV, anorexia și bulimia sunt boli de natură psihică, puține fiind cazurile în care problemele pot fi rezolvate doar cu ajutor medical. Iar în cele mai multe cazuri, când pacientul ajunge la medic, este deja destul de târziu, iar efectele bolii asupra organismului sunt devastatoare.

Anorexia presupune incapacitatea unei persoane de a-și menține greutatea. Persoanele cu această tulburare au o teamă puternică de a nu se îngrășa, chiar dacă în realitate sunt subponderale, așa că apelează, adeseori, la diete extreme, exerciții fizice excesive sau la alte metode pentru a pierde în greutate.

Bulimia, în schimb, se remarcă prin faptul că persoana afectată dezvoltă o imagine negativă despre sine. La fel ca în cazul anorexicilor, au o obsesie pentru eliminarea kilogramelor, recurgând inclusiv la administrarea de medicamente diuretice și laxative.

Cele două boli se pot confunda adeseori, diferența fiind că bulimicii pot avea o greutate normală, în timp ce anorexicii ajung să slăbească excesiv, în așa fel încât își pun viața în pericol.

Anorexia este o afecțiune psihiatrică în care persoana are probleme în a-și accepta greutatea corporală. Asta este principala caracteristică a bolii: persoana are permanent impresia că are o greutate corporală prea mare față de cât ar trebui față de standard, în condițiile în care de cele mai multe ori are o greutate mult sub greutatea normală. E o incapacitate de a te mulțumi cu propria greutate și o imagine distorsionată a propriului eu. O altă caracteristică e faptul că te vezi în oglindă altfel decât ești tu în realitate”, a spus medicul nutriționist Șerban Damian .

Potrivit psihologului George Forțiu, cel mai mare risc în cazul arorexicilor este cel de suicid.

În cazul persoanelor anorexice, cel mai mare risc e cel de suicid. Există mai mulți factori sau mai multe tulburări în același timp se iau în considerare, ce pun în pericol viața persoanei respective. O persoană anorexică se înfometează până când va muri, datorită faptului că există o distorsiune între realitatea internă psihică și realitatea externă. Funcția asta de verificare a realității este afectată. Sunt foarte rare cazurile în care o persoană anorexică își conștientizează problemele și apelează la ajutor de specialitate. De cele mai multe ori, ele ajung la noi aduse de rude, de cunoștințe, care sesizează pericolul”, a spus psihologul George Forțiu.

Anorexia are efecte fizice dramatice: în cazul fetelor/femeilor, cele mai afectate, dispare menstruația, încetează dezvoltarea fizică (în cazul preascolescentelor sau adolescentelor), apare o senzație permanentă de frig. Arorexicilor le cade părul în exces, pielea se deshidratează și se decolorează, se instalează insomnia. Boala afectează aproape toate sistemele organismului – aparatul circulator, sistemul endocrin, cel digestiv, cel renal ș.a.m.d.

Anorexia și bulimia se tratează în primul rând cu psihoterapie. Aceasta trebuie asociată cu o dietă specifică, echilibrată, dar și cu tratament medicamentos.

Anumite forme de anorexie, dacă sunt suprapuse peste o formă de depresie, pot răspunde la medicație antidepresivă și pot să facă o evoluție mai bună în condițiile în care li se administrează așa ceva. În momentul în care s-a avansat pe partea asta psihologică poate că și nutriționistul are o șansă să lucreze real cu cineva”,  a adăugat nutriționistul Șerban Damian.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes