Spitalul Militar Central “Dr. Carol Davila” a împlinit 189 de ani de existență. Înființat ca „spital pentru oastea pământească“ de spătarul Alexandru Ghica, reformat de vizionarul Carol Davila, Spitalul Militar Central a fost o unitate în care principiile medicinei îmbinate cu rigoarea militară au făcut ca nivelul profesionalismului să fie mereu crescut. A fost primul spital european dotat cu lumină electrică și spălătorie cu aburi. În primul război mondial a fost locul în care au primit îngrijiri și chiar o nouă viață zeci de mii de răniți aduși de pe linia frontului. Au fost însă și momente dificile în istoria unității medicale militare pentru că spitalul a fost evacuat la Iași în timpul ocupației germane și austro-ungare din primul război mondial, perioadă în care o mare parte din infrastructura medicală a fost distrusă. Un alt moment cu mari pierderi a fost în timpul celui de-al doilea război mondial când bombardamentele au distrus clădirile destinate activității medicale.
Aniversarea a 189 de ani vine cu marea provocare a unei crize pandemice, văzută ca un test de rezistență și reziliență a sistemelor publice de sănătate. Cum s-a pregătit Spitalul Militar Central să facă față unei astfel de provocări, cum a răspuns în momentele dificile ale pandemiei și care au fost deciziile cheie, a explicat, într-un interviu amplu, General maior medic Conf. univ. dr. Florentina IONIȚĂ-RADU, comandantul Spitalului Militar Central. Redăm, mai jos, câteva fragmente din acest interviu:
”Provocarea majoră în acest caz a fost asigurarea unui răspuns rapid, adecvat şi eficient în analizarea și combaterea riscurilor epidemice şi a consecinţelor acestora. Vă reamintesc faptul că, debutul acestei crize medicale a avut loc la începutul acestui an, fenomenul COVID 19 suprapunându-se peste gripa sezonieră, fenomen pentru a cărei limitare unitatea medicală pe care o conduc are propriul set de măsuri de protecție și limitare a răspândirii virusului, atât la nivelul personalului medical, cât și pentru pacienți.
Având această experiență, clădită pe baza bunelor practici epidemiologice și infecțioase ale specialiștilor Spitalului Militar Central, am putut elabora sau revizui, după caz, protocoalele și procedurile medicale în acest domeniu, reanaliza și reface circuitele medicale și administrative, demara procedurile de achiziție pentru necesarul de echipamente de protecție, materiale sanitare, dezinfectanți și medicamente dar și de aparatură medicală care să răspundă cerințelor specialiștilor noștri împlicați în managementul medical al pacienților COVID și non-COVID.
Deasemeni, nu pot să nu punctez faptul că ne-am pregătit, corespunzător, atât personalul medical, cât și cel administrativ, indiferent de poziția socio-profesională pe care aceștia o ocupă în organizație, pentru limitarea infectării cu SARS-CoV-2 și faptul că am alocat și disponibilizat un număr relevant de personal medical, astfel încât activitatea noastră să se desfășoare în condițiile impuse de restricțiile cadrului legislative,specific stării de urgență și alertă.
Acordarea asistenței medicale de specialitate pacienților diagnosticați COVID19 pozitivi a reprezentat o provocare pentru întregul sistem medical, în contextul în care, inițial, existau puține informații despre acest nou virus și implicit despre conduita terapeutică optimă de urmat.
În contextul creșterii numărului de pacienți infectați cu noul virus SARS-CoV-2, Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila” i-a fost încredințată misiunea de a organiza și operaționaliza Spitalul Militar de Campanie de Nivel ROL2 COVID19, amplasat în incinta Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie ”Ana Aslan”. Misiunea a fost plină de provocări și a presupus, printre altele:
- Obținerea avizelor necesare din partea Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București și realizarea într-un timp record a Secției ATI-COVID19;
- Organizarea unor fluxuri spitalicești separate, cât mai exact definite și securizate pentru pacienți și pentru personalul medical, în condițiile în care Secția UPU-ROL2 și Secția Boli Infecțioase-ROL2 și-au desfășurat inițial activitatea exclusiv în corturi;
- Elaborarea de proceduri medicale operaționale adaptate la siütuația fundamental nouă creată astfel încât să fie eliminat sau redus la maxim gradul de imprevizibilitate în unele situații medicale exclusiv noi;
- Adaptarea personalului la temperaturile extrem de ridicate din incintele medicale;
- Stabilirea și păstrarea unei conexiuni permanente cu toate structurile implicate în contracararea epidemiei COVID-19 : Direcția de Sănătate Publică București, Direcția de Sănătate Publică Ilfov, Dispecerat SMURD, CNCCI.
Trebuie menționat faptul că, Spitalul Militar de Campanie de Nivel ROL2 COVID19 a fost primul spital modular funcțional din țară, dedicat exclusiv tratării pacienților infectați cu noul virus SARS-CoV-2, structura sa organizatorică cuprinzând 3 secții:
I. Secția ATI-COVID19 cu 23 de paturi;
II. Secția Boli Infecțioase-COVID19 cu 120 de paturi;
III. Secția UPU-COVID19 cu 12 de paturi.
Faza de funcționare și exploatare a spitalului a început, concret, în data de 17.04.2020, moment în care a început să primească pacienți infectați cu SARS-CoV-2 cu diferite grade de gravitate și în diferite stadii de dezvoltare a bolii.
Mulțumiri conducerii Ministerului Apărării
Menționez cu această ocazie efortul intrainstituțional care a contribuit, în mod esential, la funcționarea și funcționalitatea Spitalului Militar ROL 2. Ministerul Apărării Naționale, la initiativa căruia s-a constituit acest spital, s-a implicat activ în activitatea noastră, prin intermediul sprijinului acordat, permanent, de domnul General-locotenent (r) Nicolae Ionel Ciucă, ministrul apărării naționale, de domnul General-locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, Direcția medicală, Statul Major al Forţelor Terestre, Comandamentul Logistic Întrunit, Direcția Domenii și Infrastructuri și, nu în ultimul rând, Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii. Toate aceste unități centrale dar și structurile subordonate au contribuit esențial la bunul mers al lucrurilor, iar pentru asta nu am cuvinte suficiente ca să le mulțumesc.
Foi de observație în format electronic
În campusul Spitalului Militar ROL 2, au fost identificate și aplicate, soluții informatice, astfel încât atât pacientul, cât și echipa medicală să beneficieze de un grad maxim de confort și siguranță. Constituirea foilor de observație electronică pentru pacienții internați în Spitalul Militar de Campanie de Nivel ROL2 COVID19 este o realizare importantă atât din punct de vedere logistic, cât și prin prisma asigurării protecției personalului; manipularea foilor de observație în format clasic, pe suport de hârtie, reprezentând un potențial factor de risc al transmiterii infectiei cu noul virus SARS-CoV-2.
În operaționalizarea Spitalului Militar de Campanie de Nivel ROL2 COVID19 a fost implicat personal medical și sanitar-auxiliar din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”, acesta fiind organizat în nuclee specifice celor trei secții, asigurându-se, astfel, un act medical de calitate pentru fluxul mare de pacienți tratați în această facilitate. Astfel, s-a înregistrat o rată de vindecare a pacienților bună sau foarte bună, în condițiile unui număr mediu de zile de spitalizare relativ mic per pacient.
Misiunea COVID-19 în cifre
În perioada 17.04.2020-01.09.2020, activitatea Spitalului Militar de Campanie de Nivel ROL2 COVID19, poate fi cuantificată în cifre după cum urmează:
985 de cazuri prezentate la Secția UPU-COVID19;
648 cazuri internate în Secția Boli Infecțioase-COVID19;
137 cazuri internate în Secția ATI-COVID19.
”Nucleele de personal își desfășoară activitatea la Spitalul Militar de Campanie de Nivel ROL2, prin rotatie, timp de două săptămâni, după care beneficiază de o saptămână de repaus, fiind testate RT-PCR atât înainte de începerea activității, cât și la finalizarea acesteia.
Secția ATI ROL 2, amplasată în clădirea Institutului Ana Aslan, a fost reconfigurată și renovată, conform standardelor naționale pentru o unitate ATI grad I avansat. Secția, care dispune de 23 de paturi, reprezintă 33% din numărul total de paturi ATI din spitalele de linia I și II din București, iar fiecare pat dispune de monitorizare complexă invazivă și non-invazivă, aparat de ventilație mecanică avansată, stație cu 4-6 pompe automate de infuzie, aparatură diversă specifică terapiei intensive, aparatură medicală care a fost pusă la dispoziție de către Spitalul Militar Central. ” a detaliat General maior medic Conf. univ. dr. Florentina IONIȚĂ-RADU.
Interviul integral poate fi citit AICI.