Sănătatea în România Știri

Andrei Baciu dă asigurări că România are suficiente vaccinuri, chiar dacă se va lua decizia administrării unei a treia doze

Tot mai multe țări anunță că au început sau vor începe în curând administrarea celei de-a treia doze a vaccinului anti-COVID pentru persoanele din categorii vulnerabile, pentru a crește gradul de protecție în fața variantei Delta a coronavirusului.

O decizie privind administrarea celei de-a treia doze ar putea fi luată și în România, luna viitoare. Autoritățile dau asigurări că, inclusiv în aceste condiții, țara noastră va avea suficiente doze pentru a nu se ajunge într-un impas.

În momentul de faţă, încercăm să facem un management cât mai eficient al stocurilor, trebuie să ţinem cont de mai multe chestiuni. În primul rând, trebuie să ţinem cont de numărul de doze de vaccin pe care îl avem în România, de dinamica campaniei de vaccinare, adică cât consumăm din aceste doze; şi doi – câte doze intră în România, dar să ţinem cont de faptul că toate aceste doze au o perioadă de valabilitate, astfel că acestea trebuie utilizate în interiorul acestei perioade de valabilitate şi practic noi lucrăm la toate aceste analize, astfel încât să ajungem să avem un management cât mai eficient. Cu siguranţă vom avea un număr suficient de mare de doze de vaccin pentru perioada următoare, până la sfârşitul anului, luând în considerare, evident, şi cea de-a treia doză, în momentul în care se va lua o astfel de decizii”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu, vicepreședinte al Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.