Eveniment Știri

Anchetă în sânul bisericii după moartea bebelușului de la Suceava, survenită după botez

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților anunță o anchetă internă după ce un bebeluș de șase săptămâni a murit la câteva ore după ce a fost resuscitat după slujba de botez, moment în care, potrivit medicilor care l-au smuls inițial din ghearele morții, aspirase o cantitate destul de mare de lichid.

Potrivit unui comunicat de presă ar Arhiepiscopiei, urmează să fie audiate atât rudele bebelușului și celelalte persoane prezente la slujba de botez, cât și preotul care a oficiat slujba.

Am primit cu multă durere şi tristeţe în suflet vestea despre pruncul Iustin, de doar şase săptămâni, care a plecat mult prea devreme la Cer, să se alăture îngerilor, în dimineața zilei de 1 februarie 2021.

Ziua care ar fi trebuit să fie una a bucuriei, a îmbrăcării pruncului Iustin în „haină luminoasă”, s-a preschimbat într-o zi a suferinței pentru părinții, nașii, familia şi comunitatea sa, care i-au așteptat cu nerăbdare venirea în lume. În acest moment de tulburare pentru toţi cei ce în loc de haine de sărbătoare vor îmbrăca haine cernite, inclusiv pentru preotul slujitor, ne este greu să înţelegem de ce Dumnezeu a îngăduit această încercare grea.

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a luat deja legătura cu preotul slujitor și cu cei prezenți, pentru a stabili circumstanțele în care s-a petrecut această tragedie și a decide măsurile necesare”,  se arată în comunicatul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Pe de altă parte, potrivit g4media.ro, Patriarhia Română a cerut urgentarea anchetei.

„Aici la București, noi nu avem acces la detaliile concrete ale cazului si anchetei. Am transmis personal la Suceava rugămintea urgentării anchetei pe care o desfășoară Arhiepiscopia Sucevei. Rezultatul acesteia, coroborat cu rezultatul anchetei desfășurate de autoritățile laice, va fi făcut public de Arhiepiscopie. Cât mai curând, sperăm. Momentan aceasta a publicat pe site un „Cuvânt pastoral” dedicat situației atât de dureroase. Dincolo de el, poziția Patriarhiei Române este una de profundă compasiune față de familia copilașului decedat, atât de greu încercată acum si a cărei durere nici nu o putem înțelege deplin. Taina Botezului, conforma canoanelor, se oficiază in Bisericile Ortodoxe de către preot sau episcop prin întreită „afundare” în numele Sfintei Treimi. Aceasta afundare durează două/trei secunde si presupune protejarea strictă a copilașului, al cărui spate si a cărui ceafă sunt sprijinite cu mâna dreaptă, gura si nasul fiind protejate de căușul mâinii stângi, în așa fel încât acesta sa nu poată inhala niciun strop de apă in secundele cât este afundat rapid de trei ori. Există si posibilitatea botezării prin turnarea apei pe creștetul copilașului, tot de trei ori, in numele Sfintei Treimi, această decizie putând fi luată in cazuri de necesitate sau in funcție de starea de sănătate a copilașului”, a transmis, printr-un comunicat de presă, Vasile Băsescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, citat de g4media.ro.