Diabetul zaharat de tip 2 este o boală care nu are simptome specifice așa cum se întâmplă în cazul altor afecțiuni. Astfel, este nevoie de mai multe teste de sânge pentru ca medicii să poată diagnostica această boală.
Primele suspiciuni cu privire la posibilitatea ca o persoană să aibă diabet zaharat de tip 2 apar în momentul în care, în urma testării valorii glicemiei din sângele venos, aceasta să fie peste 126 mg/dl.
„Totul începe cu o serie de analize uzuale, vedem o glicemie a cărei valoare este peste 126 este cazul să rugăm pacientul să mai repete, fie încă o determinare din sângele venos, fie putem să-i recomandă încă un set specific în sensul de a lega valoarea glicemiei pe nemâncate de o valoare a hemoglobinei glicozilate” explică dr. Andra Balcangiu Stroescu, medic specialist nefrologie și diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.
Hemoglobina glicozilată este o analiză specifică prin care medicii pot recunoaște dacă un pacient suferă sau nu de diabet zaharat de tip 2
Hemoglobina glicozilată peste 6,5%, la care asociem și o glicemie peste 126 mg/dl pe nemâncate, înseamnă diabet zaharat de tip 2. În cazul în care avem o valoare a glicemiei într-o sferă și o altă valoare a hemoglobinei glicozilate, atunci e bine să ne gândim să facem un test de toleranță orală la glucoză, să tranșăm diagnosticul. Hemoglobina glicozilată nu o poți păcăli pentru că valoarea ei arată valoarea glicemiei în ultimele 3 luni. Se face ca o medie” mai spune dr. Andra Balncangiu Stroescu.
Totuși, în cazul în care în urma simplei analize pentru determinarea glicemiei, valorile sunt peste 200 mg/dl înseamnă că pacientul respectiv are deja diabet zaharat de tip 2.
„În schimb, o glicemie întâmplătoare din sângele venos peste 200 mg/dl pune diagnosticum de diabet zaharat de tip 2” a mai spus dr. Andra Balcangiu Storescu.