Sănătatea în România Știri

Analize mai simplu de făcut de la 1 iulie. Ce promit autoritățile medicale

De la 1 iulie vor exista modificări importante în privința accesului pacienților la analize de prevenție a bolilor cronice. Pe de o parte, analizele gratuite vor fi făcute mult mai ușor.

Ce este nou şi binevenit este că, în acest pachet de prevenţie, este inclusă şi o trimitere pentru analize de sânge şi că aceste analize se fac la laboratoare, în afara plafonului. Adică, peste faptul că se termină plafonul lunar al laboratorului respectiv, nu va împiedica pacientul care are acel bilet de trimitere ca rezultat al unei consultaţii preventive să aibă acces la acele analize” , a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, citată de Mediafax.

În același timp, ministrul a precizat că 3000 de cabinetele ale medicilor de familie vor fi dotate cu echipamente medicale noi, cumpărate cu bani europeni prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

 „Am gândit această dotare cu investiţii în aparatură de laborator care permite efectuarea analizelor la cabinetul medicului de familiei. Şi vorbim din nou de analize de bază, nu de cele foarte sofisticate care trebuie în continuare să rămână apanajul asistenţei medicale de specialitate, dar şi în aparatură care poate să facă un diagnostic cardiologic, de exemplu, dacă ne referim la aparate de electrocardiografie sau aparate de ecografie” , a mai spus Ioana Mihăilă.