Într-o intervenție telefonică la Medika TV, luni seara, sociologul Gelu Duminică, a analizat efectele pe care le are criza coronavirusului în societatea românească. Instaurarea stării de urgență, de la începutul acestei săptămâni, în România, a creat efecte pozitive, la nivelul mentalului colectiv, crede specialistul:
”Majoritatea populației aștepta instituirea stării de urgență și nu cred că va contribui nici la instalarea unei stări de panică, nici la o întărire a angoaselor, ci, mai degrabă la o calmare a situației. Pentru că, în momentul de față, ca cetățean primești asigurări din partea instituțiilor statului că vor fi mai pregătite să facă față provocărilor care există în prezent în societate. Așa că nu cred că vor fi efecte negative, ci mai degrabă efecte pozitive în rândul populației. Și, dacă ne uităm pe paginile de socializare, pe mesajele influencerilor, în cadrul discuțiilor pe care le am cu oameni simpli, mai toată lumea se simte mai protejată de instituțiile statului decât acum 5 zile. Nu putem vorbi de o întărire a sistemului de nesiguranță.”
Moderatorul emisiunii i-a cerut sociologului să facă o previziune și în ceea ce privește impactul, la nivel social, revenirii acasă a sute de mii de români, unii dintre ei șomeri după instalarea crizei coronavirusului în Italia, Marea Britanie sau Franța.
”Stați să vedeți ce va fi peste 6 luni. Migrația populației din România nu ține cont de categoria socială sau de nivel de pregătire. Mai toate categoriile sunt expuse riscului de a părăsi țara, la un moment dat, oamenii câștigă mult mai bine, cu aptitudinile lor, în afara României. ..Dar, tot ceea ce se întâmplă în aceste zile, chiar și într-un scenariu în care vom ajunge la eradicarea noului coronavirus, va conduce către o instabilitate economică pronunțată. Criza economică e mai aproape decât credem, în spațiul românesc va fi prezentă până la finele anului așa că, din punct de vedere economic, trebuie să ne pregătim pentru ce este mai rău.” a explicat sociologul Gelu Duminică.