EXTERNE Știri

ANALIZĂ BLOOMBERG: Cât ne va costa, de fapt, un vaccin?

Ieșirea din pandemie depinde de obținerea unui vaccin eficient și asigurarea accesului la acesta. Pe măsură ce numărul îmbolnăvirilor continuă să crească, zeci de companii își concentrează eforturile spre cercetarea de care depinde obținerea vaccinului, ca soluție la protejarea împotriva coronavirusului, dar și la redeschiderea și reconstruirea economiilor îngenuncheate, notează Bloomberg.

Prognozele privind disponibilitatea unui vaccin sunt foarte diferite. Directorul Institutului American de Boli Infecțioase, deja celebrul Antonio Fauci, vorbește despre un interval de la 12 la 18 luni. Bill Gates, a cărui fundație finanțează cercetările, consideră că ar putea dura numai nouă luni, iar unii producători de medicamente avansează și termene mai scurte. Dar, în majoritatea cazurilor, de la obținerea unui vaccin până la apariția lui pe piață trec ani. Să nu uităm exemplul HIV! După 30 de ani de la apariția bolii și 30 de milioane de decese încă nu există un vaccin aprobat.

Dezvoltarea unei soluții pentru imunizare necesită cheltuirea a sute de milioane de dolari, arată analiștii Bloomberg. Producția și distribuția globală vor costa miliarde de euro. Tot costul global al pandemiei va fi în miliarde; numai în SUA se estimează costuri economice de 1,5 miliarde de dolari. Pentru dezvoltarea de vaccinuri este nevoie de mai mult timp decât în cazul unor antivirale care să atenueze simptomele. Asta pentru că în cazul vaccinurilor este nevoie de teste ca să fie sigure când vor fi administrate. Până cînd răspândirea noului coronavirus va putea fi controlată, oamenii și industriile din întreaga lume vor continua să sufere.

Viața nu va reveni la normal până când nu se va dezvolta o soluție de imunizare care să fie distribuită la nivel global.

Pandemia va fi oprită doar când vom ajunge la imunizarea în masă, iar acest lucru nu se întâmplă decât în două moduri: fie dacă o mare parte a populației unui teritoriu – până la 60% – capătă imunitate prin infectare, dar asta înseamnă și multe decese, plus presiune pe sistemele sanitare, fie prin vaccinare.