Amintiri din trecut. Înainte de 1989, siguranța în spitale era prioritate națională (VIDEO)

În ciuda lipsurilor de tot felul, mulți români trăiesc astăzi cu amintirea Epocii de Aur. Specialiștii susțin că în trecut sănătatea publică și siguranța pacienților erau prioritare pentru autorități.

Multe dintre spitalele din România au fost construite în perioada comunistă. Tot în aceeași perioadă, gestionarea problemelor de siguranță sanitară din cadrul unităților medicale era considerată o prioritate pentru autorități.

Înainte de ’90, atenție, se zugrăveau spitalele în fiecare an, la 4 – 5 ani, pentru a scăpa de bacterii, se decoperta tot, se dădea până la cărămidă, se tencuia din nou, până și ușile se ardeau cu lampa și se revopseau ca să omoare microbii. Toate spitalele aveau centrală termică, ca variantă la încălzirea centralizată”, a declarat ing. Marius Marinescu, fost senator al României, în direct la Medika TV.

Mai mult decât atât, acesta a atras atenția și cu privire la faptul că fondurile necesare pentru achiziții și întreținere a unităților medicale au fost folosite fără temei legal. Iar aceste abuzuri reprezintă una din cauzele dezastrului din spitalele românești de astăzi. „Dacă nu se furau anul trecut 5 milioane de euro prin achiziții publice frauduloase se puteau pune centrale de cogenerare la toate acele pavilioane”, a mai precizat ing. Marius Marinescu.

Datele oficiale ale Ministerului Sănătății arată că la nivel național există 658 de spitale, cele mai multe dintre ele construite înainte de 1989.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea