Alzheimer, diagnostic înaintea simptomelor

Cele mai frecvente tulburări neurodegenerative au nevoie de zeci de ani pentru dezvolta o simptomatologie, iar diagnosticarea precoce este împiedicată, de multe ori, de confundarea primelor simptome cu îmbătrânirea. Rezultatele unor noi studii confirmă că testele de sânge realizate cu ajutorul inteligenței artificiale pot anticipa apariția și evoluția unor boli neurodegenerative precum Alzheimer și boala Huntington.

Acest lucru le va fi de mare folos medicilor în alegerea unor terapii mai eficiente pentru pacienți. Cercetătorii de la Institutul de Neurologie al Spitalului Universității MCGill din Montreal și de la Centrul Ludmer pentru Neuroinformatică și Sănătate Mintală au folosit un algoritm pentru a analiza probe de sânge și probe de creier provenite de la 1969 de pacienți decedați în urma celor două afecțiuni.

Scopul cercetării a fost acela de a descoperi noi tipare moleculare ale afecțiunilor amintite. Algoritmul folosit a detectat modul în care genele pacienților s-au manifestat în moduri unice de-a lungul deceniilor. Spre deosebire de studiile anterioare de acest fel care urmăreau datele de la momentul testării, această cercetare a analizat progresia lentă a bolii, acoperind câteva decenii. Cercetătorii au urmărit cum se modifică genele în raport cu schimbarea stării pacientului.

Modificările apărute pe probele de creier erau similare cu cele din probele de sânge, în 85-90 % din cazuri. ”Aceste teste ar putea fi folosite, într-o zi, de către medici pentru a evalua pacienții și pentru a le prescrie terapii adaptate nevoilor fiecăruia.” a declarat Yasser Iturria-Medina, prim autor al studiului, publicat în revista Brain pe 28 ianuarie 2020.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes