Ocolită de mulți din cauză că balonează, fasolea este un aliment bogat în substanțe nutritive, care nu ar trebui să lipsească din alimentație. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit, la Medika TV, despre proprietățile acestei leguminoase, care, dacă e fiartă corect, nu balonează, dar aduce beneficii organismului. Este cea mai bogată sursă de fibre, spune cunoscutul nutriționist, scade colesterolul din sânge și are glucide care se absorb lent, putând fi consumată inclusiv de diabetici.
Pentru a scăpa de efectul nedorit al acestui aliment, balonarea, fasolea trebuie pusă de seara în apă. Fasolea se umflă, iar apa se schimbă de două-trei ori, după care se dă în clocot. Apa se schimbă din nou și se pune iar la fiert, abia după această etapă putând și gătită.
“Bunicii noștri spuneau despre fasole că e “carnea săracului” și aveau mare dreptate. Eu recomand ca leguminoasele boabe să fie prezente în meniu de minimum 2 ori pe săptămână, indiferent că vorbim de fasole, mazăre, linte sau năut”, a spus dr. Mihaela Bilic.
Fasolea este bogată și în vitamine și minerale. Este o sursă importantă de calciu, fosfor, potasiu, acid folic, magneziu și fier.
Acest aliment ne ajută să ne menținem sănătatea oaselor, reglează tensiunea arterială, susține funcțiile musculare și nervoase și ajută la buna funcționare a sistemului imunitar.