Alimentele nesănătoase și sedentarismul, marile pericole pentru sănătatea copiilor. Conf. Univ. Dr. Anca Pantea Stoian, la Medika TV: „Sunt copii cu obezitate severă unde e necesară intervenţia teraputică”

Asistăm la o explozie de cazuri de obezitate în rândul copiilor, iar medicii sunt tot mai îngrijorați pe zi ce trece. Sfaturile specialiștilor se îndreaptă mai ales către părinți cărora le recomandă să fie mult mai atenți cu privire la alimentele pe care cei mici le consumă. 

Conf. Univ. Dr Anca Pantea Stoian, președintele Comisiei de Diabet din cadrul Ministerului Sănătății, susține faptul că întreaga Uniune Europeană se confruntă cu tot mai multe cazuri de obezitate apărută în rândul copiilor. Principalii factori responsabili de această „epidemie” de copii obezi sunt lipsa alimentației corecte, bogată în legume și fructe, dar și sedentarismul. 

„Nu e România un caz special. Este vorba de practic o întreagă Europă. Ne înscriem în aceleaşi limite de  la nivel european şi toţi suntem de acord că această explozie a obezităţii la copil se datorează în primul rând dietei de tip western, cu foarte multe calorii, calorii goale, cu fast-food, cu băuturi carbogazoase, cu mese neregulate, alimente care de multe ori nu au suport nutritiv aadecvat vârstei copiilor şi calitatea procesării lor, o varietate infinită de dulciuri şi produse îndulcite. Cred că sedentarismul este un element care nu poate fi subclasat versus componenta nutriţională. Aceste două elemente, nutriţia deficitară în sensul calităţii şi abundenţei produselor care nu au calităţi nutritive, alături de sedentarism sunt elementele cheie ale obezităţii, atât la adult, cât şi la copil”, a declarat Anca Pantea Stoian, joi seară, la Medika TV.

Medicii consideră că și părinții joacă un rol important în această situație, mai ales că, din comoditate, mulți dintre ei preferă să-și trimită copii la restaurantele de tip fast-food sau să comande mâncare nesănătoasă de pe internet. „Este uşor să îţi comanzi mâncare acasă şi poţi să îţi alegi dintr-o varietate de produse şi de tipuri de mâncare şi ai scăpat de o masă. Este o atitudine pe care o folosim cu toţii, dar nu e sănătoasă deloc. Mâncarea  gătită în casă din legume, din carne, respectând  nişte minime reguli de gastro-tehnie încă de pe vremea bunicilor, nu e nimic nou inventat, cred că ar putea să fie o soluţie, alături de promovarea exerciţiului fizic”, a mai spus Conf. Univ. Dr. Anca Pantea Stoian, la Medika TV. 

Categorii: Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea