Riscurile generate de combinarea medicamentelor și a suplimentelor asupra sănătății sunt foarte bine documente. Dar despre problemele generate de alimentele combinate cu medicamente cât de mult se cunoaște?
Interacțiunea dintre medicamente și alimente poate fi necorespunzătoare și poate cauza tratamentului prescris de medic. Unele alimentele au ca efect încetinirea metabolismului medicamentelor.
În unele situații, această combinație poate genera efecte adverse ale mediacamentelor pe care nimeni nu și le dorește. Pentru a evita astfel de complicații, expertul în alimentație Benjamin Bowers a vorbit despre combinațiile periculoase dintre alimente și medicamente.
Lactatele și antibioticele
Potrivit specialiștilor este important ca atunci când urmăm un tratament cu antibiotice să nu consumăm lactate. „Lactatele pot interfera cu antibioticele și pot modifica modul în care sunt absorbite în fluxul sangvin. Practic ele scad capacitatea antibioticelor de a lupta împotriva infecțiilor” a explicat dr. Bowers.
De asemenea, sucurile din fructe și alcoolul pot afecta capacitatea organismului de a absorbi antibioticele. De aceea este recomandat ca astfel de medicamente să fie luate doar cu apă.
Sucul de grepfrut și statinele
De asemenea o altă combinație riscantă este sucul de grepfrut și statinele (medicamente prescrise de medic pentru scăderea colesterolului). Acest fruct poate afecta modul în care corpul metabolizează statinele.
Brânza maturată, vinul și antidepresivele
Dacă tratamentul prescris de medic conține medicamente antidepresive este important să nu le combinăm cu brânză maturată și vin. „Medicamentele antidepresive necesită o dietă echilibrată din care să fie eliminate alimentele cu conținut ridicat în tiramină, așa cum este brânza veche sau cum este vinul.” mai spune dr. Bowers.
Luate împreună, antidepresivele și brânza maturată, pot crește nivelul de tiramină în corp, generând o serie de reacții adverse pentru care este nevoie de intervenția rapidă a medicului.