Creștinii ordodocși au intrat oficial în perioada Postului Crăciunului. Chiar dacă mulți consideră că renunțarea la produsele de origine animală este benefică organismului, preparatele „de post” ne pot afecta sănătatea. Medicul Mihaela Bilic ne învață cum putem mânca sănătos în această perioadă.
Cel mai important sfat al Mihaelei Bilic pentru alimentația în timpul Postului Crăciunului vizează cantitatea de produse pe care le consumăm. „Fiți atenți la cantitate! Principiul de bază este să mănânci puțin, cât să supraviețuiești. Obiectivul postului este să experimentezi senzația de foame, nu să te îndopi cu produse vegetale. Evitați consumul de produse semipreparate, ambalate și ultraprocesate! Ca să aveți beneficii pentru sănătate, preparați mâncăruri simple, pe bază de cereale, legume și leguminoase. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat în soia și grăsimi vegetale. Gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și multe salate” susține medicul.
Recomandările Mihaelei Bilic viează în principal consumul echilibrat de fructe și legume și, totodată, respectarea pauzelor dintre mese: „Creșteți consumul de legume proaspete sau congelate, cu cat mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine. Pigmenții vegetali sunt fitonutrienți benefici pentru sănătate. Asigurați hidratarea optimă și beți apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, supe și ciorbe, cafea etc.Faceți pauze alimentare de 5-6 ore între mese, ca să-i dați organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară.”
Printre altele, medicul Mihaela Bilic consideră faptul că postul înseamnă multă disciplină, este și un exercițiu psihologic, nu doar alimentar.