Există o legătură între ceea ce mâncăm și starea fizică și psihică pe care le avem? Cu siguranță, da! Răspunsul mai elaborat vine de la nutriționiști. În ultima ediție a emisiunii Secretele Nutriției de la Medika TV, dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, a explicat pe larg cum putem lupta cu anxietatea, cu ajutorul alimentației. Alimentele nerecomandate sunt enumerate mai jos, împreună cu explicațiile științifice care le fac să fie de evitat.
Zahărul rafinat. Este un stimulent care acționează asupra creierului și pancreasului și poate declanșa o creștere a insulinei, concomitent cu scăderea bruscă a glicemiei. De aceea, persoanelor anxioase li se recomandă să servească desertul doar după o masa principală. Este, de asemenea, de preferat, ca zahărul să fie luat din fructe, cu condiția ca fructele să fie mâncate ca atare și nu stoarse pentru a fi obținut un suc.
Prăjelile. Sunt contraindicate în stările de anxietate. Explicația vine în materialul video de mai jos:
Lactatele. Consumul de produse din lapte, mai ales în cazul persoanelor cu intoleranță la lactoză, poate provoca balonare, disconfort abdominal, flatulență, scaune diareice sau constipație. Toate aceste stări pot declanșa furtuna de gânduri negre și astfel este întreținut cercul vicios al anxietății.
Cafeaua și alcoolul sunt cei mai mari inamici ai persoanelor anxioase. Cafeaua poate declanșa plapitații, stare de rău, pentru că, fiind un stimulent al sistemului nervos, favorizează apariția anxietății, activată de palpitații. Aceleași senzații pot fi experimentate și după consumul de energizante sau alte tipuri de băuturi carbogazoase cu conținut de cofeină.
Consumul de alcool favorizează instalarea anxietății în timpul consumului, dar, mai ales, a doua zi, când declanșează dezechilibre în electroliții corpului având ca efect, uneori, tulburări de ritm cardiac.
Emisiunea Secretele Nutriției în care subeictul este dezbătut pe larg poate fi urmărită AICI.