Alimentația nesănătoasă reprezintă cauza principală a multor afecțiuni. Tot mai multe studii arată că astfel de produse alimentare pot provoca boli oncologice, precum cancerul de colon.
„E un cancer des întâlnit, aproximativ 1 din 24 de persoane fac cancer de colon pe parcursul vieții. E un cancer care din punct de vedere al mecanismelor de apariție este legat de vârstă, este legat de tipul de alimentație. De cele mai multe ori, o alimentație săracă în fibre, bogată în grăsimi de tipul fast-food sau ultraprocesată, poate duce la apariția cancerului de colon, fumatul, consumul de alcool” susține dr. Silviu Makkai, medic primar chirurgie generală, competență în chirurgia robotică, Spitalul Regina Maria Brașov.
Medicii atrag atenția și cu privire la influența factorilor genetici în dezvoltarea cancerului de colon.
„Pe de altă parte, există în cadrul cancerului de colon numeroase persoane care se încadrează în sindroame genetice, deci care au un mecanism genetic al apariției bolii. Iar aici de menționat ar fi adenomatoza familială sau sindromul Lynch” mai spune dr. Silviu Makkai, medic primar chirurgie generală, competență în chirurgia robotică, Spitalul Regina Maria Brașov.