Alianța Pacienților Cronici din România suspendă orice demers judiciar privind acționarea în instanță a instituțiilor publice responsabile, având în vedere intenția autorităților de reactualizare a listei de medicamente compensate, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul organizației.
„Având în vedere declarația publică a domnului dr. Marius Savu, președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, din data de 3 iulie potrivit căreia lista de medicamente compensate va fi reactualizată prin introducerea a 30-40 de molecule noi în această toamnă, Alianța Pacienților Cronici din România suspendă orice demers judiciar privind acționarea în instanță a instituțiilor publice responsabile. Așteptăm un punct de vedere oficial din partea autorităților competente”, se arată în comunicatul de presă.
Marius Savu a anunțat că în această săptămână, cel mai probabil, va începe evaluarea moleculelor care se vor afla pe lista medicamentelor compensate și gratuite, iar, la o primă estimare, 30-40 de molecule noi urmează să fie introduse pe lista care va fi finalizată în toamnă.
„De săptămâna viitoare, să înceapă evaluarea moleculelor care se vor afla pe lista medicamentelor compensate și gratuite. Dacă toate lucrurile merg bine, sper ca în toamnă să avem o nouă listă de medicamente compensate și gratuite. Toamnă poate însemna septembrie sau poate însemna noiembrie, depinde foarte mult de timpul necesar pentru evaluare, contestații, discuții. O să încercăm ca toți pașii să fie transparenți. Consider o listă nouă că este finalizată în momentul în care pacientul beneficiază de acel medicament. Evaluarea va putea merge mult mai repede luând în considerare rezultatele pe care alții le-au publicat deja și au făcut deja aceste evaluări”, a declarat Savu săptămâna trecută la o dezbatere organizată de Ministerul Sănătății.
Potrivit acestuia, multe dintre molecule nu sunt neapărat medicamente „dramatic îmbunătățite” față de tratamentul pe care pacienții îl au la dispoziție în momentul de față, iar în cazul lor probabil intrarea va fi condiționată de oferirea unui cost benefic pentru sistemul de asigurări de sănătate.
„Există anumite medicamente care într-adevăr aduc un beneficiu terapeutic semnificativ față de ce există în momentul de față, există altele la care beneficiul este marginal și la care criteriul mai important va fi eficientizarea costului. Noile molecule vor fi pentru afecțiuni oncologice, hematologia, poliartrita reumatoidă, diabetul, hepatita — sunt principalele arii terapeutice. Probabil nu veți mai auzi în compensare nume pe care le-ați comentat în ultima perioadă. Vorbim de zeci de molecule care vor fi scoase”, a spus Savu.
Sursa: AGERPRES