Pentru siguranța la școală a elevilor și cadrelor didactice, specialiștii consideră că este important ca și oamenilor de la catedră să le fie asigurată imunizarea împotriva gripei, așa cum se întâmplă în cazul cadrelor medicale.
Într-o intervenție la Medika TV, prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății, a explicat de ce este important ca și profesorii să fie vaccinați împotriva gripei sezoniere: „N-ar fi rău să ne gândim și la profesori, pentru că și ei, la rândul lor, sunt la fel de expuși riscului de a se infecta cu virusurile gripale”.
Cine beneficiază de vaccinare gratuită?
Prin lege, Ministerul Sănătății a stabilit categoriile de persoane care beneficiază de vaccinare gratuită și pentru care imunizarea este importantă. În primul rând este vorba despre persoanele care suferă de afecțiuni cronice și care sunt expuse riscului de a dezvolta complicații din cauza virusurilor gripale.
A doua categorie de persoane care beneficiază de vaccinul gratuit oferit de Ministerul Sănătății sunt cadrele medicale din toate spitalele românești. S-a luat această decizie întrucât această categorie profesională este foarte expusă riscului infectării, având în vedere că intră în contact cu foarte mulți pacienți bolnavi.
Pentru acest sezon, Ministerul Sănătății a achiziționat peste 3 milioane de doze de vaccin antigripal, iar două tranșe au fost deja distribuite în țară.
România, țara în care vaccinarea nu contează
Totuși, procentul persoanelor care se imunizează împotriva gripei este extrem de scăzut. Statisticile arată că în fiecare sezon rece aproximativ 8% din populație merge la medic pentru a se vaccina împotriva gripei. Mai multe amănunte despre acest subiect puteți citi aici.