Alexandru Rafila: “România trebuie să crească substanțial capacitatea de testare”.

România a înregistrat azi un nou record de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV2. 9.716 cazuri au fost raportate, în condițiile în care și numărul testelor făcute în ultimele 24 de ore a fost cel mai mare de la începutul pandemiei – 37.685.

Este nevoie însă de o creștere substanțială a capacității de testare, spune prof. dr. Alexandru Rafila, care să fie cel puțin dublă față de cea din prezent, astfel încât focarele să poată fi ținute sub control.

Reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că ar trebui ca România să atingă o capacitate de 80.000-100.000 de teste pe zi.

La situația actuală din  România capacitatea de testare ar trebui să crească substanțial, să ajungem la 80.000 – 100.000 de teste zilnic, să depășim o jumătate de milion de teste pe săptămână. Iar asta să se facă permanent. Încă există probleme cu funcționarea unor laboratoare, care nu lucrează în zilele de week-end.

Vom fi pe drumul ce bun când rata de pozitivare va scădea la 3%, nu 25% cât e acum. Avem între 25 – 28%. Procentul de siguranță în care să spunem că problema legată de pandemie este în curs de rezolvare este o scădere la 3% a testelor pozitive din totalul testelor efectuate.

Israelul a reușit reducerea proporției de teste pozitive de la valori apropiate României la mai puțin de 2%, este o țintă pe care ar trebui să ne-o propunem“, a declarat Alexandru Rafila.

Specialistul a spus că în prezent, potrivit cifrelor oficiale prezentate de autorități, în România se pot face cel mult 40.000-50.000 de teste zilnic. Pe lângă creșterea capacității de testare ar fi însă nevoie și ca testele folosite să fie sigure, iar personalul din laboratoare pregătit.

Acum avem o capacitate instalată de 40.000 – 50.000 de teste. Important e nu doar să creștem numărul de teste, dar să fim siguri și să testele sunt de bună calitate, iar rezultatele să fie concludente. Trainingul specializat al personalului care lucrează în laboratoare este esențial și așa se întâmplă peste tot.

Trebuie înființate centre regionale pe lângă universitățile de medicină, care să coordoneze activitatea de testare”,  a adăugat prof. dr. Alexandru Rafila.

Tags: , , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes