Toată țara se află sub alertă de vreme severă cel puțin până mâine. Se anunță ninsori, viscol, dar și o scădere semnificativă a temperaturilor. De altfel, e prognozat ca temperaturile să fie scăzute, geroase în cea mai mare parte a țării, pe tot parcursul săptămânii viitoare.
Schimbarea vremii poate afecta persoanele meteosensibile, dar cel mai mult au de suferit persoanele vârstnice și bolnavii cronici.
Potrivit specialiștilor, fiecare grad sub zero crește cu 2% riscul de infarct din cauza vasoconstricției, creşterii tensiunii arteriale şi a tulburărilor circulatorii. Temperaturile extrem de scăzute duc de fiecare dată la creşterea numărului şi gravităţii cazurilor de angină pectorală, hipertensiune arterială şi infarct miocardic. Asocierea vântului şi a umezelii reprezintă un risc suplimentar, temperatura resimţită de organismul uman fiind mai mică decât cea indicată de termometre.
Potrivit medicului Tudor Ciuhodaru, specialist în medicină de urgență, cei mai afectați de temperaturile de infarct sunt bărbații de 40-50 de ani sedentari, care fac efort fizic în frig, cum ar fi să curețe mașina sau strada de zăpadă la primele ore ale dimineții. Acestora li se adaugă fumătorii, diabeticii, persoanele supraponderale și cele care au valori mari ale colesterolului.
Iată care sunt principalele simptome care pot anunța un infarct după expunerea la frig și care nu trebuie neglijate:
“Simptome de alarmă. Nu subevaluaţi trei tipuri de simptome nespecifice:
a) osteoarticulare: dureri sau doar disconfort la nivelul braţelor, umerilor, gâtului sau spatelui puse adesea pe seama efortului fizic sau afecţiunilor osteoarticulare.
b). senzaţia de lipsă de aer, de sufocare sau leşin, respiraţie sacadată, palpitaţii, ameţeli, oboseală sau transpiraţie abundentă apărute din senin sau necorelate cu gradul de efort.
c) digestive (greţuri, vărsături, dureri abdominale, arsuri epigastrice) considerate consecinţa unor excese alimentare sau afecţiuni digestive.
!!! Nu neglijaţi nici durerea precordială ,,clasică” (durere toracică anterioară intensă, cu caracter de constricţie, presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire ce iradiază în umărul şi braţul stâng şi care durează mai mult de câteva minute”, a scris dr. Tudor Ciuhodaru pe Facebook.
Pentru evitarea stresului termic, se recomandă utilizarea îmbrăcăminții groase, impermeabile, care să protejeze şi faţa şi mâinile, consumul de lichide calde, evitarea deplasările nejustificate şi reducerea drumurilor matinale şi nocturne, când este foarte frig.