Alertă! Sindrom inflamator la copii, posibilă legătură cu COVID-19! De ce este crucial să fie diagnosticat rapid

Organizația Mondială a Sănătății le cere medicilor clinicieni din toată lumea să fie foarte atenți la apariția, la copii, a unui sindrom inflamator care ar putea avea legătură cu COVID-19. Reacția OMS vine după apariția unui prim deces, în Fanța, Marsilia, al unui copil de 9 ani.

OMS a dezvoltat o definiţie preliminară şi au pus la dispoziţia medicilor un formular de declaraţie pentru orice caz suspect de sindrom de răspuns inflamator sistemic (SRIS). Prima alertă a apărut de la câteva cazuri semnalate în Marea Britanie, la sfârșitul lunii aprilie, despre care medikatv.ro a scris AICI.

Cazuri similare au apărut apoi în New York, Italia sau Spania. Un prim caz fatal a fost anunţat, vineri, în Franţa. Un băiat în vârstă de nouă ani, care avea leziuni cerebrale, a murit la Marsilia, la 8 mai, în urma unui stop cardiac. Teste serologice au arătat că pacientul „a venit în contact” cu coronavirusul, dar nu a dezvoltat simptomele COVID -19.

Sidromul inflamator sistemic se recunoaște după febră ridicată, dureri abdominale şi tulburări digestive, erupţie cutanată, conjunctivită şi inflamare a cavităţii bucale. ”Aceste simptome sunt un amestec între boala Kawasaki și sindromul șocului toxic”, anunță Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor. Descrisă pentru prima oară în 1967 în Japonia, boala Kawasaki provoacă inflamarea vaselor de sânge la copiii afectați.

Cercetătorii au observat că există diferențe la cazurile actuale: caracterul inflamator și atacurile de cord sunt ”mult mai pronunțate” la cazurile legate de Covid-19 decât la boala clasică Kawasaki.  Mai mult, noua boală poate afecta copii mai mari și chiar adolescenți, în timp ce Kawasaki afectează în general copii sub 2 ani.

Un studiu italian publicat miercuri în jurnalul medical The Lancet asupra regiunii din Bergamo estimează că numărul cazurilor care seamănă cu boala Kawasaki a crescut de la debutul pandemiei cu Covid-19.

Este analizată și o predispoziție genetică?

  • În Anglia, șase dintre primele opt cazuri erau copii de culoare, de ”origine afro-caraibiană”, ceea ce ar putea sugera pista genetică.
  • Copilul care a murit în Franța era de asemenea de origine africană.
  • În Asia, inclusiv în China, nu au fost astfel de cazuri la copii, de la debutul pandemiei. Asta cu toate că boala clasică Kawasaki afectează mai mult copiii din Asia.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes