MedLife anunță că pe teritoriul țării noastre au fost identificate, prin secvențiere, primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană a SARS-CoV2. Potrivit unui comunicat de presă al MedLife, este vorba despre o probă prelevată de la un pacient din București și de una provenită de la o persoană din județul Argeș.
“În urma analizării unui nou lot de 93 de probe în cadrul studiului de secvenţiere a genomului virusului SARS-CoV-2, divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de pe teritoriul României. Una dintre probe provine de la un pacient din Bucureşti, iar cealaltă este a unei persoane din Piteşti“, se arată în comunicat.
De asemenea, au fost identificate încă 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanică. Au fost secvențiate aleatoriu 93 de probe, recoltate în perioada 20-24 februarie. 61 dintre pacienții infectați cu tulpina britanică provin din București. De asemenea, s-au mai identificat la Constanța, în cazul a 4 pacienţi, Dâmboviţa – 2 pacienţi şi câte un pacient din județele Prahova, Ilfov, Galaţi, Cluj şi Teleorman.
“Avem confirmarea primelor cazuri de infectare cu tulpina B.1.351 a coronavirusului, originară în Africa de Sud, depistate în România. Din păcate, acum avem un motiv în plus de îngrijorare, ştiind că şi tulpina sud-africană a ajuns pe teritoriul ţării noastre. În plus, nici evoluţia în ceea ce priveşte tulpina britanică nu este una favorabilă dacă luăm în considerare faptul că am ajuns la o prevalenţă de 77% pe lotul analizat versus 12%, atât cât am înregistrat în luna ianuarie. Practic, în mai puţin de 2 luni, numărul cazurilor cu noua tulpină a crescut de 6 ori, cel puţin pe loturile noastre de studiu. Răspândirea acestei tulpini explică şi trendul ascendent în ceea ce priveşte infectările şi numărul persoanelor internate la ATI în ultima perioadă. Credem că valul 3 şi poate chiar 4 al pandemiei vor fi în strânsă legătură cu apariţia şi răspândirea noilor tulpini ale virusului. De altfel, am anunţat instituţiile statului despre aceste evoluţii, în avans, inclusiv prin comunicări publice. Tocmai de aceea, există necesitatea unui program naţional de secvenţiere, astfel încât să avem informaţii actualizate despre modificările pe care le suferă acest virus şi să fim pregătiţi să acţionăm în consecinţă”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere derulat de MedLife, citat în comunicatul de presă.
Specialiștii spun că tulpina britanică pare să fie deja dominantă în România, acest lucru fiind reliefat și de faptul că în ultima perioadă numărul cazurilor noi de infectare a crescut.
“Previziunile noastre din ianuarie din păcate s-au confirmat, tulpina din Marea Britanie pare a fi dominantă la nivel naţional. Mai mult, apariţia primelor cazuri de infectare cu tulpina din Africa de Sud reprezintă un nou semnal de alarmă, atât pentru populaţia largă, cât şi pentru autorităţi. Riscurile relaxării precoce sunt încă foarte mari, de aceea autorităţile trebuie să evaluaze atent evoluţia situaţiei pandemice. În continuare, vaccinarea şi măsurile de siguranţă – purtarea măştii, distanţarea şi igiena mâinilor – sunt esenţiale pentru a reduce impactul următoarelor valuri ale pandemiei. De asemenea, este tot mai evidentă necesitatea unui program de secvenţiere la nivel naţional, ţinând cont de recomandările Uniunii Europene de a secvenţia minimum 5% din totalul probelor pozitive. MedLife şi-a arătat încă de anul trecut disponibilitatea de a sprijini autorităţile prin extinderea programului de secvenţiere a virusului SARS-CoV-2, având capacitatea şi resursele necesare de a secvenţia gratuit şi în următoarele două luni până la 5% din totalul probelor RT-PCR pozitive prelucrate în laboratoarele noastre. Vom continua să derulăm acest program de cercetare exclusiv din resurse proprii pentru a urmări evoluţia tulpinii din Africa de Sud, dar şi pentru a identifica în timp util noua tulpină braziliană sau alte tulpini relevante ale virusului. Ca şi în cazul firmelor private de prestigiu din întreaga lume, suntem mândri de faptul că exclusiv cu resurse proprii ne-am constituit ca principal actor din domeniul sănătăţii, că dovedim că medicina privată românească poate ajuta statul românîn gestionarea şi monitorizarea pandemiei”, a declarat Mihai Marcu, preşedinte MedLife, citat în același comunicat de presă.