Cetățenii din mai multe state, în special din zona Asiei, au fost sfătuiți să nu circule în țările din Africa afectate de creșterea cazurilor de infecție virusul Marburg, dacă aceste călătorii nu sunt importante. Măsurile au fost luate pentru a preveni o eventuală răspândire la nivel global a virusului.
Virusul Marburg are o rată de mortalitate de aproape 90% și un potențial epidemic foarte crescut, după cum avertizează Organizația Mondială a Sănătății.
Astfel, șapte state din Asia au transmis public recomandări către cetățeni să evite călătoriile neesențiale către Guineea Ecuatorială, stat african pe teritoriul căruia s-au identificat cele mai multe cazuri de infectări cu virusul Marburg.
Totodată, Australia și Statele Unite ale Americii au făcut recomandări tuturor persoanelor care circulă către Guineea Ecuatorială și Tanzania să-și ia măsuri de precauție, pentru a evita îmbolnăvirile.
În orașul Ho Chi Minh, din Vietnam, autoritățile efectuează un triaj epidemiologic tuturor cetățenilor care revin în țară din state africane. Guineea Ecuatorială a anunțat deja alte cinci cazuri suspecte, după ce la mijlocul lunii februarie a acestui an a confirmat deja primul pacient infectat cu virusul Marburg.
Până în prezent, Guineea Ecuatorială a confirmat oficial 14 cazuri de boală, iar zece pacienți și-au pierdut viața, din februarie și până în prezent.
Infecția provocată de virusul Marburg, simptome
Virusul Marburg este un virus înrudit cu virusul Ebola și provoacă febra hemoragică Marburg. La om se transmite de la diferite specii de maimuțe și lilieci. Maimuțele pot purta virusul pe blană, iar liliecii îl transmit prin zgârieturi sau mușcături.
Debutul bolii este unul brusc, principalele simptome pe care pacienții le au sunt febra și durerile corporale. Ulterior, virusul provoacă sângerări mortale. Împotriva acestui virus nu există medicamente sau vaccin.