Alertă în sud est. Se așteaptă rezultatele analizelor femeii suspecte de coronavirus

E alertă în întreaga regiune după ce mai mulți români au revenit acasă, din Italia, țara europeană, cel mai crunt lovită de coronavirus. La Galați, autoritățile au în monitorizare mai multe persoane recent venite din țara străină, în Vrancea, un șofer de TIR care a tranzitat Italia s-a prezentat de bună voie la spital, la Buzău, o femeie a venit cu microbuzul din localitatea Maleo, unde autoritățile au instituit carantină din cauza numeroaselor cazuri de boală.

La Buzău, alerta s-a dat aseară. O buzoiancă de 52 de ani a sunat la 112 la ora 17.33 și a anunțat că vine dintr-o localitate aflată în carantină. Mai mult, ea ar fi intrat în contact cu o româncă ce a rămas în Italia și care între timp a început să manifeste simptome de boală. Autoritățile au intrat în alertă însă cu încetinitorul. Femeia a coborât din microbuz și a așteptat mai bine de o oră și jumătate în parcarea unui hipermarket până când a fost preluată de o ambulanță.

”Apelul a fost la 17. 33 Noi suntem solicitați pentru transport, transportul se face cu izoleta, se ia hotărârea de către DSP si SAJ. Noi i aveam pregătită, ea necesită mutarea unor filtre și echiparea personalului.aceste pregătiri au durat cam 40 de minute. Noi am ajuns la caz la ora 19.08 iar la ora 19.19 a fost dusă la Infecțioase”, declarat comandantul ISU Buzău, Valeriu Enache

După ce a fost preluată de salvare, femeia a fost dusă într o clădire dezafectată a secției de boli infecțioase. Înainte de a fi introdusă în acest spațiu, a fost ținută circa două ore în ambulanță. Azi nopte, în jurul orei 3 și jumătate, buzoianca a fost preluată din nou de salvare și dusă la Arbănași, în centrul identificat de autorități ca fiind potrivit pentru izolarea românilor care vin din zone afectate de coronavirus. S-au scurs circa 10 ore de la momentul la care buzoianca a ajuns in oras și până când a fost introdusă în zona de carantinare. La Arbănași femeia ar beneficia de condiții normale de trai și de îngrijire medicală.
”Doamna are în pavilionul special amanejat o cameră cu toate condițiile, are apă, are curent, căldură, i-am dus și hrana și apă, personalul medical care deservește asistența medicală are echipament de protecție. Astazi i-au fost recoltate și probe care au fost trimise la Matei Balș, sper ca în două zile să avem rezultatul acestor probe. Până în prezent, doamna nu prezintă nici un simptom specific infecției cu coronavirus.”, a declarat directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu

Pe de altă parte, primarul comunei Beceni, Laurențiu Constantin, spune că tabăra de la Arbănași nu ar fi potrivită pentru carantinarea eventualilor suspecți de coronavirus pentru că nu ar fi canalizare
” Merg la Prefectură să văd cum stau lucrurile și dacă s-au rezolvat problemele semnalate de noi, canalizarea, apa, problema angajaților, să văd ce măsuri s au luat de ținere sub control a acestui virus. Eu doar atât pun problema canalizării, de aici încolo specialiștii să spună dacă am sau nu dreptate. Nu poți izola pe cineva fără canalizare. Nu e locația potrivită, drumul e cum e, nu avem spital în apropiere, utilitățile sunt cum sunt, clădirile sunt demolabile”, a declarat primarul din Beceni Laurențiu Constantin.

Același lucru îl spune și comisarul șef al Gărzii de Mediu, Carmen Ichim. Aceasta susține că tabăra de la Arbănași nu ar avea dotările necesare pentru ca izolarea să fie făcută ca la carte. Unitatea ar dispune de autorizație de mediu emisă în 2015, care ar fi valabilă 5 ani, însă această autorizție ar fi fost eliberată din start cu încălcarea legii, spune Carmen Ichim

În alertă sunt și autoritățile din județul Galați. Trei persoane care s-au aflat în micornbuzul cu care a călătorit buzoianca suspectă de coronavirus au fost preluate încă de aseară și duse intr un centru de carantină, urmând să fie monitorizate 14 zile.

Autoritățile gălățene subliniază că nici una dintre cele trei persoane nu prezintă semne de boală. Toți cei trei sunt cooperanți si au înțeles că trebuie să rămână izolați timp de 14 zile. Pe de altă parte, tot în Galați, alte persoane care s-au întors recent din Italia sunt în carantină, la domiciliu. La acest moment, nici una dintre aceste persoane nu prezinta semne de boala însă sunt atent monitorizate de medici pentru a fi exclus orice risc de apariție a coronavirusului.

Autoritățile din județul Galați s-au mobilizat încă de aseară și au stabilit pașii care trebuie urmați în această perioadă, în care virusul se extinde rapid, în tot mai multe țări. Prefectul de Galați face apel și la persoanele care se întorsc din țări în care a fost confirmată prezența virusului să colaboreze cu autoritățile romane și să anunțe orice deplasare în aceste țări sau orice symptom care ar putea duce cu gândul la coronavirus.

Tocmai lipsa colaborării l-a determinat pe prefectul de Galați să ceară demiterea directorului Autorității Rutiere Române, filiala gălățeană. Prefectul de Galați, Gabriel Avrămescu, spune că seara trecută, când la Galați, a venit un microbus cu trei oameni care au intrat în contact cu buzoianca suspectă de coronavirus, a încercat să ia legătura cu șeful ARR pentru a I cere o listă cu firmele care fac transport de la aeroportul Otopeni. Numai că șeful ARR nu a răspuns decât în această dimineață, astfel că prefectul a cerut demiterea sa.

În municipiul Galați, astăzi s-a întrunit Comitetul Local pentru Situații de Urgență , fiind stabilite măsuri pentru prevenirea apariției cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Astfel, Primăria municipiului Galați va dota cu soluție dezinfectantă pentru mâini și cu recipientele necesare soluției toate unitățile de învățământ din oraș. Aceeași măsură se va aplica și în cadrul Primăriei Municipiului Galați și în toate unitățile din subordine.

Potrivit autorităților medicale, cea mai bună metodă de prevenire a îmbolnăvirilor este spălatul cât mai des al mâinilor cu apă și săpun sau cu soluție dezinfectantă. Simptomele în cazul coronavirusului sunt febră, tuse și dificultăți în respirație.  Dincolo de problema reală ridicată de infecția cu coronavirus, faptul că veștile circulă extrem de repede, dar și că în unele cazuri informațiile care se propagă nu sunt reale creează o adevărată isterie și dă naștere unor situații neobișnuite. În Vrancea, un șofer de TIR a ajuns direct la spital după ce a venit acasă din cursă din Italia, pentru că familia nu a vrut să-l primească până nu e consultat de medici. A ajuns aseară la spitalul județean Focșani, dar azi a fost lăsat de medici să plece acasă, pentru că nu avea simprome și nu fusese nici în zonele afectate de coronavirus din Italia. Totuși, preventiv, bărbatul va sta două săptămâni în carantină la domiciliu.

”Conform procedurii, persoana  va fi izolată la domiciliu şi supravegheată zilnic. Dacă era din zonele cu risc, atunci trebuia carantinată intr-un centru special amenajat şi monitorizată zilnic. Pe noi ne-a anunţat Poliţia, el probabil din media a aflat de probleme din Italia, s-a autosesizat şi a dorit să se prezinte la spital. A fost consultat şi este asimptomatic”, a declarat directorul DSP Vrancea, Cătălin Graur.
Conform lui Graur, la nivelul judeţului Vrancea a fost identificat un spaţiu în care să fie introduce în carantină eventualele persoane care vin din zone lovite de coronavirus.

”În aceste centre vor fi internaţi doar cei asimptomatici care trebuie să fie izolaţi 14 zile, cei simptomatici vor fi trimişi la Bucureşti. Avem echipă la DSP  care va face permanent la solicitări telefonice, vor verifica aceste persoane, vor face triajul epidemiologic şi se va decide în funcţie de rezultatul triajului”, a mai declarat directorul DSP Vrancea.

Noul virus se transmite prin contact direct, prin secreţii respiratorii eliminate prin tuse sau  strănut şi prin atingerea suprafeţelor contaminate. Pentru eviotarea îmbolnăvirii, medicii ne recomandă să ne spălăm frecvent pe mâini cu apă și săpun sau cu dezinfectant pe bază de alcool, să ne acoperim gura și nasul când tușim sau strănutăm și să evităm contactul cu persoane care au simprome de răceală sau gripă. Printre simpromele infecției cu coronavirus se numără febra, tusea şi dispneea. În cazurile mai grave, infecţia poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie.

Categorii: Alertă: coronavirus, Exclusiv
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea