Știri

ALERTA DE CORONAVIRUS, PENTRU O ZONĂ CU GRAD MARE DE RĂSPÂNDIRE, VINE PE MOBIL. Cine a dezvoltat aplicația, cine vor fi beneficiarii

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „dr. Carol Davila” va implementa aplicația Coronavirus COVID-19 România, o aplicație care va monitoriza și centraliza date cu privire la răspândirea SARS-CoV-2 în România . Unitatea medicală a câștigat un concurs de proiecte derulat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, ceea ce va asigura finanțarea necesară dezvoltării aplicației. ProiectUl, ales dintr-un total de 33, va fi susținut cu o finanțare maximă de 500.000 lei.

Coronavirus COVID-19 România realizează o hartă a distribuției spațiale a tuturor cazurilor confirmate oficial și o statistică ce arată evoluția pe zile. În plus, proiectul cuprinde informații legate de infrastructura spitalicească, densitatea populației, dar și detalii relevante ale fiecărui caz în parte.” se arată într-un comunicat de presă al Spitalului Militar Central. Aplicația a fost elaborată de Spitalul Militar ”Carol Davila”, director de proiect fiind colonelul medic dr. Silviu Stanciu, în colaborare cu CERTSIGN SA.

Cine sunt beneficiarii aplicației

Aplicația le este destinată, în primul rand, specialiștilor epidemiologi din direcții de sănătate publică, spitale, comunitatea științifică. Experții vor fi ajutați în identificarea rapidă a contacților celor infectați cu COVID-19, ceea ce va facilita realizarea anchetelor epidemiologice. Datele strânse astfel vor genera operaționalizarea unui sistem de alertă medicală timpurie (avertizare și transmitere, în timp real, a informațiilor relevante pentru fiecare cetățean).
Alți beneficiari vor fi :

  • serviciile de ambulanță și SMURD;
  • Inspectoratul General pentru Situații de Urgență;
  • consiliile județene;
  • managerii de spitale;

Coronavirus COVID-19 România se adresează și cetățenilor care vor fi avertizați, în timp real, de posibilitatea de contaminare apărută într-o anumită zonă. Astfel, utilizatorul aplicației mobile poate părăsi zona respectivă pentru a evita contaminarea, având în vedere faptul că infectarea nu se face instantaneu.