Oamenii de știință spun că impactul pe care îl are o buruiană asupra sănătății umane în statele din Europa ar putea fi „grav subestimat”. Alergiile cauzate de ambrozie (Ambrosia artemisiifolia) afectează aproximativ 13,5 milioane de oameni în Europa, potrivit unui studiu, citat de BBC News. Aceasta duce la costuri de sănătate în valoare de 7,4 miliarde euro pe an. Însă autorii studiului spun că planta ar putea fi controlată de un gândac, Ophraella communa, care a ajuns accidental în Europa în 2013. Gândacul atacă frunzele, iar studii de teren efectuate în Italia au dovedit că prin acțiunea sa poate reduce polenizarea ambroziei cu 82%. Polenul acestei plante invazive determină o serie de simptome, de la strănut până la mâncărimi. De asemenea, agravează afecțiuni precum astmul și eczemele.
Optimism prudent
Urs Schaffner, de la CABI din Delémont, Elveția, și colegii săi au cuantificat beneficiile economice ale controlului ambroziei folosind gândacul. Dr. Schaffner a declarat: “Studiul nostru oferă dovezi că impactul ambroziei asupra sănătății umane și a economiei este subestimat, dar controlul biologic realizat de Ophraella communa ar putea atenua acest impact în unele părți ale Europei.”
Folosind datele din programul european de monitorizare a polenului, dr. Schaffner și colegii săi au cartografiat polenul sezonier în Europa din 2004 până în 2012 – înainte de introducerea gândacului. Pentru a ajunge la un număr de pacienți care suferă de alergie la polenul de ambrozie, cercetătorii au comparat evaluarea lor la nivel european cu datele de asistență medicală detaliate din sud-estul Franței. Au putut apoi determina costurile generale ale asistenței medicale pentru a trata simptomele și alte efecte ale polenului de ambrozie.
Dar, de asemenea, au ajuns la concluzia că un control biologic al plantelor folosind gândacul ar putea reduce numărul de persoane cu alergie de la 13,5 milioane la aproximativ 11,2 milioane și ar putea reduce costurile de sănătate de la 7,4 miliarde euro la 6,4 miliarde euro pe an.
“În acest moment, în Italia ambrozia este deja controlată biologic “, a spus dr. Schaffner.
“Orice altă țară care dorește să utilizeze O. communa pentru controlul biologic al ambroziei ar trebui să treacă printr-o evaluare riscuri-beneficii, iar autoritățile naționale trebuie să aprobe utilizarea acestei insecte exotice pentru controlul biologic în țara lor.”
Riscuri pentru floarea-soarelui
Dr. Schaffner a spus că în urmă cu câțiva ani, Australia a importat gândacul pentru a-l elibera în natură, dar, a explicat el, australienii au descoperit că, în condiții de laborator, O. communa poate ataca și floarea-soarelui. Așa se face că gândacul a fost respins, nefiind considerat un agent de control biologic sigur.
El a declarat pentru BBC News: “După ce gândacul a fost introdus accidental în China, chinezii au făcut o serie de studii de teren și nu au găsit nicio dovadă că O. communa ar ataca de fapt floarea-soarelui. Studiile noastre din Italia de Nord au confirmat studiile din China.“
În plus, a spus autorul principal, prof. Heinz Müller-Schärer, gândacul a coexistat cu culturile de floarea-soarelui în SUA de zeci de ani. “Nu am găsit niciun raport privind daune provocate de acest gândac în floarea-soarelui în SUA”, a spus el.
Dar cercetătorii vor să facă teste suplimentare înainte ca gândacul să fie răspândit în mod deliberat.