Alegerile parlamentare, mărul discordiei la nivel înalt. PSD vrea pact pentru sănătate, Klaus Iohannis spune că alegerile nu se amână

Subiectul alegerilor parlamentare a devenit mărul discordiei în plan politic, în contextul evoluției epidemiologice actuale. Numărul în creștere de cazuri de infectare cu noul coronavirus a împărțit scena politică în două: pe de o parte sunt voci care cer amânarea alegerilor, pe de alta sunt oficialii care răspund că amânarea nu e oportună.

Într-o postare făcută pe Facebook, liderul PSD, Marcel Ciolacu, îi cere președintelui Klaus Iohannis să cheme urgent partidele la consultări, alături de specialiștii din sănătate, pentru că România e în pragul unui dezastru sanitar.

 „S-a ajuns prea departe! Suntem la limita unui dezastru sanitar! România nu-şi mai permite un preşedinte care, în permanenţă, să divizeze societatea, să împartă românii în buni şi răi, în peneliştii buni şi restul, toţi ceilalţi, răi şi vinovaţi! Iohannis trebuie să renunţe la aura de «Otto cel Mare» şi să cheme urgent toate partidele la consultări, alături de cei mai buni specialişti pe sănătate pe care îi are România”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook. 

Liderul PSD a adăugat că este nevoie urgentă de un pact pentru sănătate.

Este nevoie rapid de un PACT PENTRU SĂNĂTATE, pe care toate partidele să şi-l asume ferm. Este nevoie să punem rapid capăt haosului care a cuprins sistemul de sănătate. Viaţa oamenilor trebuie salvată, nu ignorată! Pentru că, după alegeri, domnule Iohannis, pentru mulţi dintre români va fi deja prea târziu!”, a mai scris Ciolacu. 

Pe de altă parte, primul-ministru spune că riscul de răspândire a noului coronavirus nu va crește atât timp cât sunt respectate toate măsurile, iar asta înseamnă că alegerile pot avea loc fără probleme pe 6 decembrie.

 „Din punctul meu de vedere şi nu doar al meu, ci şi al multor specialişti, organizarea de alegeri nu creşte riscul de răspândire a virusului, în condiţiile în care regulile sunt respectate de autorităţi. Democraţia înseamnă alegeri în care cetăţenii stabilesc cine să îi reprezinte în instituţiile publice”, a declarat Ludovic Orban.

Anterior, președintele Iohannis a declarat că alegerile nu trebuie amânate, mai ales că pandemia nu se va sfârși în câteva luni, perioadă în care însă Parlamentul nu va mai avea legitimitate.

Actuala situație epidemiologică este îngrijorătoare, dar pandemia nu va lua sfârșit nici în ianuarie, februarie sau martie anul viitor, așa cum lasă se înțeleagă unii. Tocmai pentru că ne aflăm într-o criză sanitară trebuie să facem tot posibilul ca România să nu rămână fără un parlament cu puteri depline. Procesul de votare nu presupune probleme majore. În schimb, campania implică o atenție sporită. Au fost stabilite reglementări mai stricte, pentru a limita semnificativ expunerea la riscul contaminării. Alegerile trebuie să aibă loc la termen, e fundamental pentru modul în care vom gestiona pandemia și pentru perioada post-pandemie, de reconstrucție. Vreau să fie clar pentru toată lumea că alegerile parlamentare nu se pot amâna. Ele reprezintă singura opțiune democratică validă, care să ne permită să avem un nou legislativ legitimat prin votul cetățenilor”,  a declarat președintele Klaus Iohannis.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes