ALARMANT! O mutație care face noul coronavirus de 10 ori mai infecțios, descoperită la pacienții din România

O mutație care face virusul SARS-CoV-2 mult mai infecțios a fost descoperită și la pacienții din România. Această mutație a apărut în urma unei modificări la nivelul proteinelor pe care noul coronavirus le folosește pentru a pătrunde în celulele umane.

Mutația a fost numită de oamenii de știință D614G și a apărut în urma unei schimbări de aminoacizi la nivelul proteinei spike (S). În ultimele luni au fost constatate mai multe mutații ale virusului, însă aceasta este considerată dominantă, pentru că face virusul să devină mult mai infecțios.

Studiile arată că această mutație circulă încă din iarnă în Europa și America, iar vaccinurile care sunt în pregătire sunt considerate eficiente astfel încât să poată oferi un răspuns imun corespunzător la mutația D614G.

Un studiu realizat ce cercetătorii Laboratorului de Biologie Moleculară al companiei MedLife arată că mutația D614G a fost identificată și în țara noastră. Potrivit studiului, începând cu luna iunie, au fost analizate peste 100 de probe provenind din mai multe regiuni ale țării și dintre acestea doar 4 nu prezentau această mutație.

La fel ca și cercetările de peste hotare, și oamenii de știință de la noi au ajuns la concluzia că mutația D614 G face virusul să devină mai infecțios.

Ceea ce putem spune cu certitudine este faptul că această mutaţie circulă şi pe teritoriul ţării noastre, fiind identificată la pacienţi români din diverse regiuni geografice ale ţării. De asemenea, informaţiile actuale sugerează că mutaţia D614G nu reprezintă un factor mai mare de risc pentru mortalitate, aşa cum o reprezintă vârsta pacientului sau prezenţa comorbidităţilor”, explică biologul Dumitru Jardan, doctor în ştiinţe medicale, coordonatorul ştiinţific al studiului.

Măsurile de protecție impuse de autorități sunt însă singura cale de a ne proteja împotriva infecției cu noul coronavirus. Astfel, spălatul pe mâini, folosirea dezinfectanților și purtarea măștilor în spații închise și zone aglomerate ne sunt utile în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Categorii: Oameni fericiți, medici buni, Sănătatea în România, Știri, Studii/Cercetări
Tags: , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea