Sănătatea în România Știri

AL TREILEA VAL AL PANDEMIEI E AICI! Care vor fi persoanele cele mai afectate

Specialiști din toată lumea, inclusiv din țara noastră, vorbesc deja despre faptul că că al treilea val pandemic a început.

Asta se vede în raportările făcute zilnic pe tot globul, după cum avertizează Organizația Mondială a Sănătății, dar și în țara noastră.

Eu cred că ne aflăm deja în al treilea val. Observăm o creștere a incidențelor cumulate și pe 14 zile și zilnice, în condițiile în care testăm foarte puțin. Dar rata de pozitivare a crescut foarte mult și odată cu ea crește și presiunea pe sistemul de sănătate”,  a spus, la Medika TV, expertul în sănătate publică Ioana Stăncel.

Specialistul român estimează că adulții tineri vor fi principalele victime ale virusului în perioada următoare.

Faptul că până acum persoanele vulnerabile au fost expuse, persoanele cu comorbidități sau vârstă mai avansată, ne face să ne gândim la adulții apți, pentru că aceștia nu beneficiază de profilaxia prin vaccin și în același timp nu au trecut prin boală și nu au dobândit imunitatea naturală. Tocmai de aceea sunt expuși riscurilor. Mai mult, aceste persoane sunt active social și sunt mai puțin dispuse să respecte restricțiile privind distanțarea fizică, sunt încrezătoare în starea lor de sănătate și înclinate să nu poarte mască și să nu respecte măsurile de distanțare socială”, a mai spus Ioana Stăncel.

Expertul prognozează că tocmai acest comportament al tinerilor va duce la o explozie de cazuri în perioada următoare, iar tot mai mulți adulți aparent sănătoși vor ajunge în stare gravă la spital.

Nu în ultimul rând, formele clinice care sunt cunoscute la persoanele adulte sunt mai puțin simptomatice, cu forme mai puțin severe , ceea ce îi face să fie încrezători, să creadă că lor nu li se poate întâmpla, dar mai ales, având forme ușoare, să considere simptomele ca aparținând altor boli, să nu se prezinte la medic la timp și în felul ăsta să devină un vector de transmitere în comunitate sau să devină cazuri foarte grave, așa cum am tot aflat în ultimele zile, de tineri aflați în această situație, au așteptat foarte mult, până când au apărut modificări ireversibile organice și s-au adresat spitalelor când aveau deja nevoie de terapie intensivă, iar prognosticul este mult mai rezervat”,  a precizat, la Medika TV, expertul în sănătate publică Ioana Stăncel.