Sănătatea în România Știri

Al doilea transplant de cord într-o săptămână la Spitalul Clinic de Urgență București

Premieră medicală în Capitală, medicii Spitalului Clinic de Urgență București au realizat de două ori într-o săptămână operații de transplant de cord. Cel de-al doilea pacient care a primit o nouă inimă și, în același timp, o nouă șansă la viață este un bărbat de 39 de ani.

Pacientul care a beneficiat de ultimul transplat de cord efectuat la Spitalul Clinic de Urgență București este un bărbat de 39 de ani, diagnosticat cu cardiomiopatie dilatativă și insuficiență cardiacă severă. Acesta a primit diagnosticul în cadrul Clinicii de Cardiologie a Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. C.C. Ilescu”. Bărbaul a primit noua inimă, din partea unui pacient aflat în moarte cerebrală. Cordul a ajuns la SCUB în mai puțin de 24 de ore.

Echipa medicală care a efectuat transplantul a fost coordonată e prof. dr. Horațiu Moldovan, din cadrul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a UMF „Carol Davila”, care își desfășoară activitatea în cadrul Spitalului Clinic de Urgență București. Evaluarea și pregătirea receptorului în mai putin de 24 de ore a fost posibilă datorita efortului si competenței medicilor cardiologi dr. Claudia Nica și dr. Lucian Calmac.

Prelevarea organelor s-a realizat în cadrul Spitalului de Urgență Floreasca, sub coordonarea medicilor Liliana Mirea și Loredana Oprea, din cadrul clinicii ATI.