EXTERNE Stil de viață Știri Studii/Cercetări

AI ALBIT BRUSC? NU TE VOPSI! Descoperirea care răstoarnă ce se știa până acum

O echipă de cercetători de la Universitatea Columbia  a descoperit că stresul ne albește părul, iar înlăturarea sursei de stres poate face ca părul să revină la culoarea sa naturală.

Timp de mulți ani, înțelepciunea convențională a sugerat că evenimentele stresante pot duce la pierderea culorii părului, dar până în prezent se credea că acest lucru e ireversibil. Cercetătorii au găsit dovezi că părul încărunțit din cauza stresului revine la culoarea sa naturală odată ce evenimentul stresant s-a încheiat, potrivit Medical Express.

Cercetătorii au studiat rolul melaninei și al anumitor proteine pe care îl joacă în culoarea naturală a părului. Au cerut apoi unui număr de 14 voluntari să le permită să-și smulgă firele de păr din cap și alte părți ale corpului. Cercetătorii au colectat 400 de probe de păr și le-au analizat folosind o nouă tehnică imagistică, care a detectat nivelurile de pigment în diferite părți ale părului. Au descoperit că unele dintre firele de păr erau cenușii pe mult la vârf și mai puțin la rădăcină.

Părul crește de la rădăcini, iar cercetătorii sugerează că părul a devenit gri la un moment dat și apoi, la o dată ulterioară, a reînceput să crească în culoarea sa naturală.

Cercetătorii i-au contactat pe aceiași 14 voluntari și i-au rugat să se întoarcă și să răspundă la câteva întrebări. Deoarece părul crește într-un anumit ritm, cercetătorii au putut să calculeze cât de îndepărtat în timp a început să albească părul unei persoane, precum și momentul când a revenit la culoarea sa naturală. Ei i-au întrebat pe voluntari dacă au avut parte de evenimente stresante în timp sau în jurul perioadei în care părul a albit și au găsit mai multe potriviri.

De asemenea, au descoperit că pentru o persoană, plecarea în vacanță a coincis cu revenirea părului la culoarea sa naturală. Cercetătorii sugerează că descoperirile lor indică faptul că stresul poate duce, într-adevăr, la albirea părului și că eliminarea factorului de stres îi poate permite părului să revină la culoarea sa naturală. Ei au remarcat că revenirea la culoarea naturală pare să fie valabilă doar în cazul în care părul a albit din cauza stresului, nu și a îmbătrânirii.