Afecțiunile oftalmologice se transmit de la părinți la copii în 70% din cazuri

Invitata Cătălinei Jingoiu la ediția din această săptămână a emisiunii JURNAL DE VIAȚĂ, difuzată de Medika TV, prof. univ. dr. Monica Pop a vorbit despre predispoziția genetică în cazul afecțiunilor oftalmologice. Este vorba despre o predispoziție mai mare decât în cazul altor afecțiuni care face ca în 70 % din cazuri copiii să moștenească bagajul genetic și, implicit, predispoziția la anumite boli ale ochiului. ”Sunt oameni care au boli oftalmologice clar transmisibile și vor copii. Eu întreb așa: ai tu dreptul să condamni un copil la o viață fără vedere sau cu vedere proastă? Și vreau să vă spun că eu am un astfel de pacient care își blamează părinții în fiecare zi pentru că l-au făcut în deplină cunoștință a faptului că au o patologie oftalmologică severă și că acel copil îi va moșteni cu probabilitate foarte mare…Asta s-a întâmplat, iar pacientul duce foarte greu acest lucru, cu gânduri de sinucidere, etc.”

Managerul Spitalului de Urgențe Oftalmologice București, dr. Monica Pop, a făcut și un apel la părinți să se gândească farte bine la implicațiile aducerii pe lume a unui copil: ”Bolile degenerative, de cornee, degenerescențele, cataracta congenitală, glaucomul congenital, cancerele intraoculare, ptoza palpebrală, retinopatia pigmentară, tpate se pot transmite la descendenți. Nu mai vorbesc de viciile de refracție, maximă probabilitate!”

Totodată, dr. Monica Pop a vorbit despre primul examen oftalmologic, în cazul copiilor, obligatoriu la vârsta de trei ani.

Ediția din această săptămână a emisiunii JURNAL DE VIAȚĂ, în care invitat este dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Urgențe Oftalmologice București, se difuzează sâmbătă, 23 noiembrie, de la orele 17,00 și 21,00, și duminică, 24 noiembrie, de la ora 17,00.

Ți-ar putea plăcea

De interes