Medicul Monica Mihălţan spune că afecţiunile oftalmologice afectează din ce în ce mai mulţi oameni din cauza stilului de viaţă alert şi agresiv pentru retină şi recomandă controale periodice.
”Sunt din ce în ce mai multe probleme cu ochii’, a subliniat miercuri, în conferinţă de presă, Monica Mihălţan, medic specialist oftalmolog.
Ea a adăugat că lipsa luminii naturale contribuie la agravarea situaţiei.
Potrivit acesteia, miopia se declanşează de obicei în copilărie, dar se înrăutăţeşte atunci când se ajunge să se lucreze la birou.
‘Ne dorim sănătate impecabilă pentru ochii tuturor, de aceea vă sfătuim şi vă recomandăm să vă efectuaţi în mod periodic controale oftalmologice. Cu cât acţionaţi mai repede, cu atât mai bine pentru ochii şi viaţa dumneavoastră. Starea ochilor afectează în mod direct şi major starea generală de sănătate, o vedere bună contribuie la o viaţă bună, pierderea uneia o influenţează dramatic pe cealaltă’, a afirmat medicul specialist.
Ea a arătat că lansarea site-ului www.ochisanatosi.ro este binevenită şi oferă sfaturi celor care au probleme legate de vedere.
”Nu stabileşte diagnostic, ci este un consult orientativ. Se fac câteva teste, dar nu se prescrie un tratament pe baza acestor teste, ci este pentru prevenţie. Sunt multe afecţiuni din copilărie, din naştere, cu care copilul se trezeşte în clasa I sau mai târziu la şcoală’, a detaliat medicul.
Potrivit acesteia, faptul că se stă prea mult la calculator nu este benefic.
Printre bolile cele mai frecvente în prezent se află şi sindromul de ochi uscat, care devine din ce în ce mai supărător mai ales pentru cei care lucrează la calculator fără pauză. Din cauza clipitului rar una din cinci persoane suferă de acest sindrom, care necesită un tratament sau o terapie îndelungată.
Controlul oftalmologic o dată pe an este obligatoriu după 40 de ani, dar şi până atunci imediat ce apar probleme. Este necesară protecţia faţă de ultraviolete, de aceea sunt necesari ochelari de protecţie la calculator, o pauză de cinci-zece minute la fiecare 60 de minute de utilizare a computerului.
Gama de produse pentru pacienţi lansată de Queisser Pharma este binevenită întrucât asigură prevenţia pentru bolile oftalmologice. Medicul a enumerat cele 7 teste de vedere care se pot face online – testul aranjării culorilor, testul Amsler, testul astigmatism, testul Ishihara, testul de adaptare de vedere noapte-zi, de acuitate vizuală, testul discromatic.
Prin intermediul site-ului se oferă sfaturi cu privire la sănătatea oftalmologică, dar şi posibilitatea de a găsi cel mai apropiat doctor sau cabinet oftalmologic.
În ceea ce priveşte degenerescenţa maculară, aceasta este mai frecventă după 65-75 de ani, aproximativ 50% din populaţia destul de în vârstă fiind afectată.
Această afecţiune este invalidantă în ceea ce priveşte retinopatia diabetică, afectând 18% din diabetici în primii 10-15 ani de la boală chiar sub tratament fiind.
”Glaucomul este în primul rând ereditar şi afectează şi multe persoane tinere’, a menţionat medicul.
Cataracta este o formă de îmbătrânire a cristalinului şi se agravează în timp, dar există posibilitatea operaţiei şi înlocuirea lui.
Dr. Mihălţan atrage atenţia că trebuie protejaţi ochii şi de razele ultraviolete şi pentru asta trebuie lentile de tip A şi B de preferat gri închis sau maro. Şi copii trebuie să poate ochelari de protecţie la mare şi la munte.
În ceea ce priveşte noile terapii, lansate de firma Queisser Pharma, aceste produse conţin o combinaţie de substanţe nutritive, protectoare pentru fotoreceptorii retinei, cristalin, nervii optici, precum şi pentru vasele de sânge.
Acestea conţin combinaţii speciale de substanţe nutritive pentru protejarea funcţiei vederii şi acuităţii vizuale.
Luteina şi zeaxantina sunt pigmenţi naturali care se găsesc în macra oculară, cea mai sensibilă parte a retinei. Luteina ar trebui să fie administrată de la 20 de ani pentru menţinerea calităţii retiniene. Acestea acţionează ca un filtru protector pentru razele ultraviolete nocive, contribuind astfel la menţinerea capacităţii vizuale optime.
Aceşti doi pigmenţi naturali se acumulează în cristalin şi protejează de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi.
Vitamina A este importantă pentru vedere în condiţii de lumină scăzută şi, împreună cu vitamina B2, contribuie la menţinerea normală a vederii.
Zincul, seleniul, cuprul, precum şi vitaminele C şi E sunt antioxidanţi puternici, având un rol important în protecţia retinei şi a cristalinului faţă de radicalii liberi. Cele două produse lansate sunt vizual total şi vizual extra zi plus noapte.