Afecțiunea care omoară, anual, mai multe persoane decât HIV/SIDA, malaria și tuberculoza

Hepatita virală provoacă, anual, mai multe decese decât HIV/SIDA, malaria și tuberculoza, potrivit Direcției Naționale de Sănătate.

Hepatita virală este o inflamație a ficatului cauzată de un virus. Există cinci tipuri principale de virusuri hepatitice: A, B, C, Dși E. Aceste virusuri provoacă infecții acute sau pe termen scurt. Dintre toate tipurile de hepatite, cele mai periculoase sunt B, C și responsabile pentru două din trei decese cauzate de cancer hepatic, o complicație a infecției pe termen lung, cu aceste virusuri.

”Din păcate, țara noastră ocupă un loc fruntaș, în Europa atât la numărul de cazuri de hepatite B și C, cât și la numărul de complicații, produse de aceastea. Adică avem foarte multe hepatite cronice, ciroze, cancere hepatice. Partea proastă e că, neavând simptome specifice, pacienții nu realizează că au boala decât dacă își fac analize și în cele mai multe cazuri sunt descoperite întâmplător”, a explicat dr. Adriana Moțoc, medic primar infecționist, pentru Medika TV.

 Manifestările fiecarui tip de hepatită

Hepatita A

Transmitere. Hepatita A se transmite în principal prin consumul de alimente sau apă potabilă care au fost contaminate. Boala este adesea endemică în țările cu apă nesigură și cu salubritate precară. Prevenire. Există un vaccin pentru prevenirea hepatitei A. Tratamentul în termen de câteva săptămâni de la expunerea la virus poate aduce, de asemenea, o imunitate pe termen scurt. Puteți reduce riscul de expunere prin respectarea regulilor de igienă și salubritate și evitarea consumului de apă care provine din surse potențial nesigure.

Tratament. Nu există un tratament specific pentru hepatita A. Deoarece hepatita A determină doar o boală acută, organismul este adesea capabil să elimine singur infecția în câteva săptămâni. Cu toate acestea, hepatita A poate provoca uneori diverse complicații.

Hepatita B

Transmitere. Hepatita B se transmite prin contact cu sângele sau alte fluide ale corpului (de exemplu, salivă, spermă și fluid vaginal) unei persoane infectate. Aceasta poate fi transmisă de la mamă la copil în timpul nașterii, prin sex neprotejat și prin utilizarea în comun a aparatelor de ras și/sau a acelor și seringilor pentru injectarea drogurilor.

Prevenire. Vaccinarea împotriva hepatitei B este foarte eficientă în prevenirea infecțiilor. Dacă nu ați fost vaccinat, pentru a reduce riscul de expunere, cel mai bine este să folosiți prezervative și să evitați schimbul de ace sau obiecte cu o persoană infectată: periuțe de dinți, aparate de ras sau foarfece de unghii. De asemenea, este recomandat să se evite efectuarea de tatuaje sau piercing-uri în unități neautorizate. Dacă credeți că este posibil să fiți expuși în viitor, vaccinarea este foarte recomandată. Copiii născuți de mamele cu hepatită B trebuie vaccinați în termen de 12 ore de la naștere, deoarece acest lucru poate preveni o infecție care cel mai probabil va progresa spre hepatita cronică B. Tratament. Deși în prezent nu există niciun tratament specific pentru hepatita B, sunt disponibile medicamente precum alfa interferon, peginterferon și o varietate de medicamente antivirale.Aceste medicamente încetinesc replicarea virusului și ocazional duc la eliminarea acestuia. Cel mai important este faptul că acestea reduc foarte mult riscul complicațiilor pe care le poate provoca hepatita B, cum ar fi ciroza hepatică și cancerul hepatic.

Hepatita C

Transmitere. Hepatita C se transmite la oameni mai ales prin contact direct cu sângele infectat. Cele mai frecvente moduri de infectare includ practicile nesigure de injectare, sterilizarea necorespunzătoare a echipamentelor medicale și utilizarea sângelui și a produselor din sânge netestate. Poate fi transmisă și prin anumite practici sexuale în care este implicat sânge. Transmiterea pe cale sexuală fără prezența sângelui rămâne neclară. Dacă se întâmplă, acest lucru pare să fie extrem de rar, dar riscul poate fi crescut prin prezența altor infecții cu transmitere sexuală.

Prevenire. În prezent nu există vaccinuri pentru hepatita C. Pentru a reduce riscul de expunere, este necesar să se evite schimbul acelor și al altor obiecte, cum ar fi periuțele de dinți, aparatele de ras sau unghierele cu o persoană infectată. De asemenea, ar trebui să evitați efectuarea tatuajelor sau piercing-urilor corporale în unități neautorizate.

Tratament. Tratamentul poate vindecahepatita C. Până de curând, tratamentul implica o combinație de interferon, în general pegilat, interferoncu acțiune de lungă durată și ribavirină, dar este în creștere utilizareamedicamentelor antivirale potente cu acțiune directă. Persoanele infectate cu genotipuri hepatitice tip C diferite răspund diferit la tratament, unele mai cu succes decât altele, dar diferențele dintre genotipuri dispar,iar ratele de vindecare cu noile medicamente se apropie de 100%.

Hepatita D

Transmitere. Hepatita D se transmite prin contact cu sânge infectat.

Prevenire. Hepatita D apare numai la persoanele care sunt deja infectate cu virusul hepatitei B. Persoanele care nu sunt deja infectate cu virusul hepatitei B pot, prin urmare, să prevină hepatita D prin vaccinarea împotriva hepatitei B. Evitați schimbul acelor și al altor obiecte, cum ar fi periuțele de dinți, aparatele de ras sau unghierele cu o persoană infectată. De asemenea, ar trebui să evitați efectuarea de tatuaje sau piercing-uri în unități neautorizate.

Tratament. Tratamentul pentru hepatita D constă în interferon, dar nu este foarte eficient. Găsiți Milioanele Lipsă Hepatita D

Hepatita E

 Transmitere. La fel ca hepatita A, hepatita E este transmisă în principal prin consumul de alimente contaminate sau prin apa potabilă contaminată. În general, focarele apar în zone cuapă nesigură și salubritate precară.

Prevenire. În prezent există un vaccin pentru prevenirea hepatitei E, dar acesta nu este disponibil pe scară largă. Reduceți riscul de expunere la hepatita E prin respectarea regulilor de igienă și salubritate și evitarea consumului de apă care provine din surse potențial nesigure.

Tratament. Nu există tratament pentru hepatita E, dar oamenii se recuperează de la sine. Cu toate acestea, boala poate fi fatală în unele cazuri.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes