Aditivii alimentari prezenți în iaurturile low diet. De ce se folosesc, ce spun nutriționiștii

Agenții de îngroșare fac parte din categoria aditivilor alimentari folosiți pentru a crește vâscozitatea unui produs alimentar. Este cazul, de exemplu, al iaurturilor fără grăsimi sau cu nivel foarte scăzut de grăsime. În iaurturile degresate prin procesul de producție se folosește, de obicei, amidonul, dar acesta are dezavantajul de a crește glicemia. Este și motivul pentru care medicii nutriționiști nu recomandă consumul de iaurturi degresate. Prezența amidonului modificat în iaurt este semnalată, pe etichetă, cu simbolurile E1420 (amidon modificat acetilat), 1421, E1422 sau E1440 (amidon modificat hidroxipropilic). ”Amidonul modificat este o substanță prin mai multe tratamente chimice. Se obține din amidon comestibil, prin tratament fizic sau enzimatic…Nu recomand iaurturile și lactatele cu 0% grăsime tocmai pentru că, în procesul de extragere a grăsimii, ca să se păstreze textura, se introduce, de obicei, amidon, care crește valoarea energetică, calorică, și nu pe cea nutrițională.” a explicat dr. Laura Ene, specialistul Medika TV în nutriție. Ideal este consumul de iaurturi care să aibă cel puțin 2 % grăsime.

În alimentele procesate există 27 de tipuri de aditivi alimentari sau E-uri care au roluri diferite. Cu cât sunt mai procesate, alimentele au mai multe clase de aditivi. Subiectul a fost dezvoltat în ultima ediție a emisiunii Secretele Nutriției, realizată, la Medika TV, de dr. Laura Ene.

Categorii: Sfatul specialistului, Stil de viață
Tags: ,
Ți-ar putea plăcea