ADEVĂRURI ȘI MITURI DESPRE RADIOTERAPIA ÎN AFECȚIUNILE ONCOLOGICE

Radioterapia este una dintre cele mai dinamice specialități medicale, dinamica datorându-se, într-o mare măsură, evoluțiilor tehnologice rapide. Aceste evoluții au avut un rol determinant și în eficiența tratamentelor, dar și în siguranța pacientului în timpul terapiei. Controlul asupra modului în care se face iradierea, în cadrul terapiei, este maxim, iar nivelul efectelor secundare s-a redus considerabil. Iată, mai jos, două dintre ideile preconcepute pe care le au pacienții cărora li se recomandă radioterapie, cu precădere în afecțiunile oncologice.

  1. DACĂ FAC RADIOTERAPIE, TREBUIE SĂ MĂ IZOLEZ DE FAMILIE. Ideea că, în timpul radioterapiei, pacientul devine radioactiv este complet greșită. Prin urmare, nu există riscuri în momentul în care pacientul se află ma mică distanță de alte persoane, locuiește în aceeași casă sau doarme în același pat cu altă persoană. Un singur tip de radioterapie impune, pentru o perioadă, este radioterapia metabolică, un tip de terapie specific medicinei nucleare.
  2. ARSURI ALE PIELII. Afectarea tegumentară este un efect secundar de care pacienții se tem. Temerile vin din trecut când tehnicile de radioterapie erau mai puțin dezvoltate și exista afectare tegumentară în urma radioterapiei cu cobalt. În prezent, în radioterapie mai pot apărea mici iritații, dar, în niciun caz arsuri ale pielii.

”A crescut foarte mult siguranța pacientului. Avem, la fiecare ședință, posibilități de control asupra modului în care administrăm tratamentul, astfel că pe tot parcursul unei terapii, care durează și câteva săptămâni, știm exact ceea ce facem. Astfel, au crescut șansele pacienților de a fi vindecați, fără efecte secundare.” a declarat medicul primar radioterapeut Vlad Ștefănel, cu o expertiză de aproape trei decenii în domeniul radioterapiei. Medicul Vlad Ștefănel este invitatul ediției din acest week-end a Jurnalului de Viață, emisiune pe care o puteți urmări duminică, de la ora 22,00 și luni, de la ora 9,00.

Radioterapia este tratamentul local al afecțiunilor oncologice, cu scop curativ sau paliativ, tratament de sine stătător sau care vine în completarea altor terapii. Radiațiile ionizante distrug celulele canceroase împiedicându-le să se mai dezvolte în interiorul tumorii.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes