Acum știm! Legătura dintre un cunoscut ginecolog și Ceaușescu

Conferențiar dr. Nicolae Poiană, medic primar Obstetrică-Ginecologie, este invitatul ediției din acest week-end a emisiunii Jurnal de Viață. Într-un interviu de o remarcabilă franchețe, medicul care a asistat mii de femei la naștere sau pe perioada sarcinii și care este cunoscut printre mamele vedete din România, povestește cum a ales medicina, dar și suișurile și coborâșurile unei cariere în care nu a acceptat compromisurile, nici chiar în situații cu costuri mari.

Un exemplu este momentul în care a respins repartiția ca rezident la Târgoviște, ceea ce a condus la anularea specializării în chirurgie generală și i s-a dat dreptul să profeseze doar în medicină generală. Ministerul Sănătății de atunci i-a interzis și să profeseze în București sau în apropiere de Capitală, singura opțiune permisă fiind aceea într-un județ cu deficit de medici în specialitatea medicină generală. Printr-o întâmplare, dr. Nicolae Poiană a ajuns la spitalul din Scornicești unde a început cariera ca specialist. La acea vreme, Scorniceștiul natal al lui Nicolae Ceaușescu era un oraș în care totul era ținut sub atentă observație. Spre norocul său, dr. Poiană nu a zăbovit prea mult în unitatea medicală din județul Olt.

La câteva luni distanță, în urma unui concurs, și-a început activitatea didactică în calitate de preparator al UMF ”Carol Davila”, catedra de Obstetrică și Ginecologie Polizu. Aici l-a întâlnit pe profesorul Dan Alessandrescu pe care dr. Poiană îl consideră mentorul său și care, așa cum povestește în interviul de la Medika Tv, l-a supus celor mai mari provocări din carieră. ”Cam asta este esența medicinei. O luptă cu tine însăți, o luptă perpetuă să acumulezi, să fii în permanentă concurență, cu cei din jur, dar, în primul rând cu tine însuți!” se destăinuie conf. dr. Nicolae Poiană.

Absolvent al Institutului de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București, doctor ”Magna cum laudae”, conf. dr. Nicolae Poiană este fondatorul mai multor societăți care au legătură cu specialitatea sa, a fost senior negociator pentru România cu Comisia Europeană pentru echivalarea studiilor și libera circulație a profesioniștilor, a lucrat la Clinica Polizu unde a și condus una dintre secții, până la momentul retragerii în activitatea privată.  Este autor și co-autor a zeci de lucrări științifice publicate și autor a numeroase teme de cercetare națională.

Interviul integral este difuzat la emisiunea Jurnal de viață, realizată de Cătălina Jingoiu și difuzată sâmbătă de la ora 17,00 și ora 21,00 și duminică, de la ora 17,00.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes