Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, care este și vicepreședintele Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19, a explicat, într-o postare pe Facebook, cum ajută vaccinarea și de ce este important ca numărul persoanelor vaccinate să fie cât mai mare.
Andrei Baciu a expus două situații ipotetice, care explică exact cum funcționează imunitatea de grup.
“1. Într-un grup cu 10 persoane avem o rată de vaccinare de 70%
– 7 persoane vaccinate;
– 1 persoană a trecut prin boală și încă mai are anticorpii post-COVID19;
– alte 2 persoane sunt nevaccinate, din care una este infectată cu SARS-COV2 – asimptomatică.
În acest grup, riscul de a se infecta și de a dezvolta o formă severă a bolii este pentru 1 persoană din grup, adică cea care nu are anticorpii care luptă cu acest virus.
2. În alt grup, tot cu 10 persoane, rata de vaccinare este de doar 30%
– 3 persoane vaccinate;
– 1 persoană a trecut prin boală și încă mai are anticorpii post-COVID19;
– alte 6 persoane nevaccinate, din care una este infectată cu SARS-COV2 – asimptomatică.
În acest grup, riscul de a se infecta și de a dezvolta o formă severă a bolii este pentru 5 persoane din grup, adică cele care nu au anticorpii care luptă cu acest virus”, a scris Andrei Baciu pe Facebook.
Acesta a mai menționat că “studiile făcute de-a lungul timpului au arătat că în cazul celor inoculați, chiar dacă intră în contact cu virusul, probabilitatea de a-l transmite mai departe este foarte mică, iar șansele să dezvolte forme severe ale bolii sunt la fel de mici. Acesta este motivul pentru care ne dorim să ajungem la o rată de vaccinare cât mai mare. Doar în acest fel putem scăpa de acest virus!”