Noi date statistice arată faptul că accidentul vascular reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică, fiind considerat a treia cauză de mortalitate atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Europa. Și în România rata de mortalitate provocată de această boală este ridicată.
„Accidentul vascular cerebral este o cauză de mortalitate majoră peste tot în lume. Este a treia cauză de mortalitate după boala neoplazică, atât în SUA cât și în Europa. Frecvența accidentului vascular a crescut. Vorbim aici despre două categorii de accidente vasculare, cel ischemic, care înseamnă o lipsă de oxigen și de sânge la nivelul creierului, și de cel cerebral hemoragic, care însemnă un reversat de sânge în parenchimul cerebral” a declarat la Medika TV, dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg, managerul Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare București.
Principala cauză a apariției accidentului vascular cerebral, fie ischemic sau hemoragic, este obezitatea. La rândul său, obezitatea este strâns legată de stilul de viață al pacienților.
„Stilul de viață ne-a determinat să facem mai frecvent accidente vasculare și nu numai atât să le facem la vârste tot mai tinere. Obezitatea este o cauză extrem de importantă în cazul accidentelor vasculare. Cu 20 de ani în urmă, nu întâlneam obezitatea la copii. Este strâns legată de hipotensiunea arterială care este iarăși o cauză a accidentelor vasculare, cel puțin a celor hemoragice” a adăugat dr. Corneliu Toader.
Totodată, incidența tot mai crescută a accidentelor vasculare se datorează și evoluției metodelor de investigare ale acestei patologii.
„Le diagnosticăm astăzi mult mai ușor și mult mai rapid decât o făceam înainte. Avem posibilitatea efectuării unor computer tomografii native, care este o investigație ieftină și care se întâlnește peste tot. Bolnavul fiind supus unei astfel de investigații poate fi diagnosticat rapid” a mai spus dr. Corneliu Toader.