Preşedintele PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran, spune că accidentul aviatic din Apuseni scoate în evidenţă şi o serie de probleme din sistemul de transplant românesc.
‘Am ajuns să plătim un preţ mult prea mare, în vieţi omeneşti, pentru funcţionarea sistemului de transplant centralizat, ilogic, aberant şi costisitor. A venit vremea să îndreptăm şi modernizăm acest sistem care presupune un mare consum de resurse şi energie umană şi materială. Simplu şi pe româneşte spus: e greu de înţeles, într-o Românie europeană şi civilizată, de ce a fost nevoie ca, pentru prelevarea unor organe de la un donator din Oradea să vină cu avionul, traversând Carpaţii, în condiţii meteo nefavorabile, o echipă de chirurgi din Bucureşti, când Clujul e atât de aproape de capitala Bihorului ?!’, a declarat, joi, Ioan Petran.
El a mai spus că e vital să reformăm sistemul naţional de transplant ‘pe baze logice şi organizatorice raţionale şi eficiente’, astfel încât ‘să nu se mai întâmple asemenea tragedii, precum şi mari pierderi materiale (distrugerea unui avion, cheltuieli mari de organizare şi mobilizare a unor mari resurse umane şi materiale pentru căutarea supravieţuitorilor)’.
Potrivit preşedintelui PNL Cluj-Napoca, ‘clinicile de specialitate din Cluj-Napoca au în structura lor suficienţi chirurgi experimentaţi care pot fi reuniţi într-o echipă de intervenţie rapidă ce s-ar fi putut deplasa la Oradea şi oriunde în Transilvania pentru prelevarea organelor de la donatori, aducându-le apoi, în condiţiile necesare, cu o ambulanţă, pe Aeroportul Internaţional din Cluj, un spaţiu sigur şi modern pentru accesul şi înapoierea oricărui avion venit să le ia şi să le ducă, fie la Fundeni, fie la altă clinică de transplant’.
Ioan Petran spune că dacă sistemul de transplant ar fi funcţionat mai bine, cei doi n-ar mai fi murit în accidentul aviatic şi, în plus, ar mai fost şi alte avantaje: timp câştigat, descentralizarea şi modernizarea unui sistem ilogic şi neperformant, rămânerea excelenţilor chirurgi bucureşteni la locul de muncă şi dedicarea lor în slujba altor pacienţi în timpul pierdut cu deplasarea, recoltarea organelor şi întoarcerea la Bucureşti, economie de resurse materiale şi financiare.