Accesul la servicii de psihiatrie pediatrică, o problemă majoră în România

Accesul la servicii medicale de psihiatrie pediatrică este limitat în țara noastră, existând județe care nu au nici măcar un medic cu această specializare, în timp ce în alte județe nu există centre de sănătate mintală sau secții de spital de psihiatrie infantilă. Situația a fost prezentată într-o conferință de presă de Cornelia Cor, consilier la Avocatul Poporului, ca o concluzie în ceea ce privește impactul pandemiei asupra sănătății mintale a copiilor.

Un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de ajutor specializat de la începutul pandemiei, a precizat Instituția Avocatului Poporului, care odată cu această analiză a descoperit și problemele din sistem.

Accesul la servicii medicale de specialitate de psihiatrie pediatrică este unul limitat. Numărul de medici de specialitate psihiatrie pediatrică în România este unul redus, Ministerul Sănătăţii ne-a comunicat că în prezent în România activează în cadrul structurilor publice de psihiatrie pediatrică un număr de 260 de medici de specialitate psihiatrie pediatrică. Avem judeţe în care nu există nici măcar un medic de această specializare şi vorbim aici de judeţul Giurgiu şi Ialomiţa. Avem judeţe unde nu există nici măcar secţie, compartiment, centru de sănătate mintală pentru copii şi vorbim aici de judeţele Călăraşi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Vrancea şi Sălaj”, a spus Cornelia Cor. 

În plus, a mai precizat aceasta, există centre de sănătate mintală pentru copii care sunt subdezvoltate față de nevoile comunităţii. Și numărul de paturi din secțiile de psihiatrie pediatrică este prea mic, acolo unde există astfel de secții.

Avem 22 de centre de sănătate mintală pentru copii care sunt subdezvoltate în raport cu nevoile comunităţii astfel că accesul la servicii medicale de specialitate pentru copii este unul limitat, iar în mediul rural este aproape inexistent. Pe lângă acest număr redus de medici, mai e un fenomen, acela al concentrării specialiştilor în centre universitare, lucru care creează un dezechilibru la nivel naţional cu privire la repartizarea acestor medici. Numărul de paturi în secţiile de psihiatrie pediatrică în sistemul public este foarte mic, media pe ţară este una foarte mică şi anume minus 1,24 la suta de mii de locuitori. Avem un total de 457 de paturi de profil psihiatrie pediatrică”, a mai spus reprezentanta Avocatului Poporului.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes