Academia de Sănătate: Tratament revoluționar pentru tratarea cancerului cu ajutorul celulelor modificate genetic

Deși aflat în fază de experiement, un nou tratament împotriva cancerului pare să dea rezultate promițătoare. Subiectul a fost dezbătut pe larg în cadrul emisiunii „Acadamia de Sănătate”, prezentată prof. dr. Irinel Popescu.

Miraculosul tratament este dezvoltat în Statele Unite ale Americii de către un medic român, pe numele său Ștefan Ciurea. În prezent, medicul este director al Programului de Transplant și Terapii Celulare de la UC Irvine, California. În cadrul emisiunii „Academia de Sănătate” acesta a vorbit despre metoda de tratare a cancerului cu ajutorul celulelor modificate genetic. „ Aceste celule sunt obținute în laborator special în care sunt fabricate aceste celule modificate genetic, atât celulele T cât și cele NK și avem în construcție un astfel de laborator și suntem în stadii avansate. La începutul anul viitor îi vom face primele experimente. Începem practic producția de celule NK și T modificate genetic pentru terapia pacienților. Este o cercetare academică înainte ca o companie farmaceutică să fie interesată de acest proiect, pentru că costurile sunt foarte mari pentru dezvoltarea acestor noi modalități de tratament. Și sperăm să fie continuată dezvoltarea de către o companie farmaceutică” a explicat prof. Ștefan Ciurea.

Acest tip de terapie se dovedește a fi extrem de eficient, mai ales în cazul pacienților care suferă de forme de cancer hematologice. „Am vrut să merg în direcția terapiei celulare Natural Killer Cells și practic să dezvolt programul. Sper într-o perioadă scurtă de timp să continui cercetarea în domeniul terapiei cu celule NK, care pentru mine mi se pare extraordinar de de promițătoare în tratamentul pacienților cu boli hematologice, înainte și după transplant și nu numai. Celulele acestea pot fi administrare pacienților cu cancere avansate și cu potențial terapeutic destul de mare” a explicat cercetătorul.

Potrivit studiilor realizate până în prezent, numărul de celule modificate genetic ce pot fi administrate unui pacient cu afecțiune oncologică trebuie să-l depășească pe cel al celulelor cancerigene care îi pun sănătatea în pericol. Oamenii de știință încearcă acum să descopere ce număr de celule trebuie administrate bolnavilor pentru ca tratamentul să aibă efect. „Cea mai mare problemă o reprezintă numărul de celule pe care îl putem obține raportat la numărul de celule maligne care îl pacienții cu leucemii și limfoame, care este mare. În viitor se pune problema să știm câte ceule trebuie administrate pentru câte celule maligne sunt în organismul unui pacient cu cancer și asta dorim să facem să obținem un număr mult mai mare de celule NK” mai spune cercetărorul Ștefan Ciurea.

Categorii: Știri, Studii/Cercetări
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea