Disforia de gen apare în momentul în care o persoană nu se identifică cu sexul pe care l-a primit la naștere. În trecut, vechile ghiduri medicale defineau această problemă sunt termenul de „transexualitate”. În prezent, noile ghiduri de specialitate i-au atribuit această denumire. Invitat în cadrul emisiunii „Academia de sănătate”, moderată de dr. Irinel Popescu, prof. dr. Corin Badiu a explicat cum se diagnostichează disforia de gen și ce rol au endocrinologii în stabilirea unui astfel de diagnostic.
Să te naști într-un altfel de corp decât cel în care simți că vrei să trăiești și să te comporți diferit de ceea ce societatea consideră că trebuie să faci reprezintă principalele elemente care definesc disforia de gen. „Este o nepotrivire între ceea ce individul pare din punct de vedere genetic și hormonal, anatomic și ceea ce el gândește despre faptul că aparține unui anumit gen. O asemenea situație se dezvoltă prin comportament la perioada prepubertară, de fapt acela este momentul în care devin evidente anumite atitudini, comportamente care pot ridica semnalul de atenție că această persoană se dezvoltă contrar așteptărilor familiei, societății și pare să dorească să aparțină sexului opus” susține prof. dr. Corin Badiu.
Diagnosticarea disforiei de gen reprezintă o adevărată provocare pentru medici, rolul primordial avându-l specialiștii în psihiatrie. „Prima chestiune pe care o ridicăm dacă acele concepte ale copilului sunt bine fondate. Intră o discuție o abordare pluridisciplinară în care psihiatrii au un rol important, pentru că în avalanșa de schimbări din perioada pubertară sunt multe modificări de personalitate, de inerție socială, ale copiilor și aceste pot fi de multe ori puse în discuție versus o condiție care duce la o transformare ulterioară radicală și dacă decidem etapele chirurgicale, ireversibile” mai explică prof. dr. Corin Badiu.
Totuși, un rol esențial în stabilirea diagnosticului de disforie de gen îl are și medicul endocrinolog. „Suntem solicitați pentru a documenta statusul hormonal, în condițiile în care un pacient ajunge să fie consultat de un psihiatru. Se infirmă diganostice de psihopatologie și se confirmă disforia de gen. Odată aceasta confirmată este solicitat sprijinul nostru pentru a documenta profilul hormonal și apoi de a ghida transformările care permit sincronizarea profilului hormonal și biologic cu ceea ce acea persoană gândește” explică prof. dr. Corin Badiu.