A scăzut numărul virozelor respiratorii, ca efect al purtării măștii de protecție

Chiar dacă sistemul medical este încordat la maximum din cauza pandemiei de COVID-19, măsurile de protecție impuse de autoritățile sanitare au și efecte pozitive. Datele statistice arată că a scăzut numărul pacienților care sufereau în mod curent la începutul sezonului rece de sâcâitoarele viroze respiratorii.

La fel ca noul coronavirus, și virusurile care provoacă răcelile de sezon se transmit cu repeziciune. Masca de protecție purtată în mod corespunzător pare să fi limitat răspândirea acestor infecții specifice debutului sezonului rece. Cel puțin așa spun medicii, la cabinetele cărora s-au prezentat în ultima perioadă tot mai puțini pacienți care sufereau de aceste afecțiuni.

Ciudat este faptul că pacienții nu mai vin la ORL. Nu mai răcesc atât de mult. Nu mai există rinovirusurile, nu mai răcesc oamenii cum răceau pe timpuri. De ce? Datorită purtării măștilor! Acesta ar fi efectul pozitiv. Noi, medicii ORL-iști, nu mai avem atât de mulți pacienți. Nu mai sunt viroze. Nu mai sunt bolile acute. Dar au rămas bolile cronice, precum rinita cronică hipertrofică sau deviația de sept”, a explicat dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL, în direct la Medika TV.

Totuși adresabilitatea scăzută a pacienților este generată și de faptul că oamenii trăiesc cu teama că s-ar putea infecta cu noul coronavirus în momentul în care intră într-un cabinet medical. „Pacienților le este frică să vină la doctor în perioada aceasta, pentru că au întâlnit cadre medicale infectate. Dar acum, în perioada aceasta, toți ne putem infecta și noi, medicii, și pacienții. Este important să știi cum te protejezi. Eu de exemplu folosesc și măști și vizieră. Încerc să țin o distanță corespunzătoare față de pacienți”, a mai spus dr. Ana Maria Apostol.

În România, potrivit estimărilor oficiale, peste 2000 de cadre medicale s-au infectat cu noul coronavirus de la începutul pandemiei și până în prezent.

Tags: , , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes