La o zi distanță de la debutul recoltărilor de plasmă hiperimună de la pacienții vindecați de COVID-19, Centrul de Transfuzii Sanguine București, prima unitate implicată în program, a anunțat că are pregătite 11 unități de plasmă care pot fi administrate pacienților aflați pe patul de spital, în secții ATI, în stare gravă. Anunțul a fost făcut, joi seara, de dr. Doina Goșa, directorul Centrului, care a făcut și bilanțul primelor două zile de la debutul campaniei de recoltare de plasmă. Tot joi seara, primul pacient aflat în stare critică a primit plasmă de convalescență. Este vorba despre un bolnav COVID-19 aflat la ATI , la Institutul de Boli Infecțioase ”Mateși Balș”. Între timp, administrarea de plasmă de convalescență este în evoluție, numărul pacienților care au trecut prin această procedură ajungând la 3, la unitatea spitalicească amintită. În aceste condiții, marile emoții se leagă de prezența unui număr constant de donatori care să asigure dozele necesare.
În intervenția de la Medika Special, dr. Doina Goșa a anunțat că ”din fericire, au venit mulți donatori, majoritatea face parte din corpul medical de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Dr.Victor Babeș” și le mulțumesc pentru asta. Au fost medici și asistenți care, pe lângă faptul că ei au luptat cu boala asta nenorocită, în prima linie, s-au contaminat, au suferit, s-au vindecat și tot ei au venit la Centrul de Transfuzii București și au donat plasmă pentru pacienții care sunt acum în spitale. Avem 11 unități de plasmă COVID validate și continuăm săptămâna viitoare. Putem procesa, cu ajutorul echipamentului de plasmafereză, 6-7 donatoi/zi, maxim, pentru că durata procedurii este de aproximativ o oră. Donatorii trebuie să aibă un abord venos potrivit. Dacă nu au, facem o recoltare obișnuită de sânge din care obținem un concentrat eritrocitar și o unitate de plasmă.” De la un donator se recoltează, prin utilizarea echipamentului de plasmafereză, 600 de ml de plasmă din care se obțin 3 unități ce pot fi administrate tot atâtor pacienți. Donarea de plasmă nu afectează, în niciun fl, nivelul de imunitate și rezerva de anticorpi dobândită de un pacient în fața SARS-CoV-2, după infecție.
”Este un gest voluntar. Noi, Spitalul ”Dr.Victor Babeș”, am semnat un protocol între Institutul Național de Hematologie, Centrul de Transfuzii Sanguine București, prin care noi ne obligăm să accesăm baza de date a celor peste 480 de persoane vindecate în spitalul nostru, în aceste două luni, și să îi întrebăm dacă doresc să doneze. Este un gest fantastic pentru cei bolnavi în acest moment. Până să ajungem acolo, noi avem vreo 60 de angajați care au trecut prin această infecție și doar am lansat o întrebare scurtă ”Vreți să mergeți?”, și au început să se ofere foarte mulți. Din păcate, există niște reguli clare: pot dona doar cei care au două săptămâni de la vindecare, sunt excluși cei cu anumite antecedente medicale, trebuie să aibă vene potrivite.” a declarat, tot la Medika Special, dr. Emilian-Ioan Imbri, directorul Spitalului ”Dr. Victor Babeș” .
Numărul celor care pot deveni donatori de plasmă de convalescență este foarte redus. Din cei peste 4000 de bolnavi vindecați de COVID-19, se scad cei care nu se află în apropierea centrelor de la București, Iași și Timișoara, unde se fac recoltări. Criteriile de eligibilitate mai impun ca donatorii să aibă cel puțin două săptămâni de la vindecare, adăugându-se condițiile obligatorii de la donarea obișnuită de sânge.
Printre cei care a donat plasmă de convalescență, în lume, se află și actorul Tom Hanks care s-a vindecat de puțin timp de COVID-19. În fotografia de mai jos, publicată pe contul de Instagram al lui Tom Hanks, este punga sterilă cu plasma care îi va ajuta pe alți bolnavi să se vindece.