În România a început marea testare a populației, anunțată încă din luna mai de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, prin care autoritățile vor să aibă o privire de ansamblu despre ce înseamnă epidemia de COVID-19 în România. Primele teste s-au făcut deja la nivelul municipiului București, dar și în județul Ialomița, unde autoritățile de sănătate publică au reușit să organizeze prompt campania de testare.
Șefa Comisiei COVID-19 care funcționează la nivelul Ministerului Sănătății, dr. Adriana Pistol, a explicat la Medika TV în ce constă programul de testare națională, care până la finalul lunii august va fi derulat în toate județele.
Testele le vor fi făcute persoanelor care, din diferite motive, ajung la un laborator de analize, în această perioadă. Testarea se va face numai cu consimțământul pacientului, care trebuie să îndeplinească totuși anumite condiții, respectiv să nu prezinte suspiciunea unei infecții cu noul coronavirus.
“Aceștia vor fi consultați dacă doresc să participe la acest studiu. Semnează un consimțământ. Oricum li se recoltează o probă de sânge, rămâne o cantitate care e preluată de noi la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică unde se va face și testarea. Avem niște criterii de selecție a participanților la studiu, din punct de vedere al stării lor de sănătate. Nu sunt cooptate în studiu persoane care să aibă suspiciune de infecție COVID, pentru că ar apărea erori în apreciere”, a explicat dr. Adriana Pistol, care este și directorul Centrului National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.
Testarea va urmări să afle numărul românilor care au avut COVID-19 fără să știe, iar rezultatele, centralizate inclusiv pe regiuni și categorii de vârstă, vor fi folosite de autorități pentru stabilirea strategiilor viitoare de luptă împotriva noului coronavirus.
“Metoda de testare este prin iluminiscență, cum îi spunem noi. Prin această metodă este testat nivelul anticorpilor de tip IgG, acei anticorpi care indică dacă o persoană a trecut prin această îmbolnăvire. Rata de eroare la acest tip de teste este suficient de mică, astfel încât acest tip de testare să aducă un grad foarte mare de încredere în rezultat.
Vom avea o imagine de ansamblu la nivel național a populației care a trecut prin infecție, dar o să avem o imagine și din punct de vedere regional. Putem să observăm și diferențele dintre diferite grupe de vârstă. Aceste informații vor veni în sprijinul decidenților pentru organizarea sistemului astfel încât să facă față cazurilor diferențiat, pe regiuni sau grupe de vârstă. Avem și noi niște opinii, încă susținute științific, așă că în acest moment nu putem aprecia dacă avem un grad mare de prevalență, dar depinde și de modul în care vor evolua îmbolnăvirile în perioada următoare”, a spus dr. Adriana Pistol.
Șefa Comisiei COVID-19 din Ministerul Sănătății estimează că la finalul campaniei de testare rezultatele vor indica o prevalență a cazurilor de circa 8-10% din populație.
.