A fost sau nu închiderea școlilor o măsură de prevenire a infectărilor? Cazul Iași – numărul elevilor infectați, de 4 ori mai mare decât înaintea erei exclusiv online

Suspendarea cursurilor față în față la nivel național și trecerea școlii exclusiv online e o măsură asumată de autorități care a stârnit vii controverse. Numeroase voci au susținut și susțin în continuare în spațiul public că școlile nu trebuiau închise, pericolul de infectare în mediul școlar fiind extrem de redus în comparație cu beneficiile învățământului față în față.

Statistica județului Iași arată că numărul cazurilor de infectare înregistrate în rândul copiilor – preșcolari sau elevi – a crescut de patru ori după momentul suspendării cursurilor în comparație cu perioada în care elevii au mers la școală.

Potrivit Ziarul de Iași, care citează statisticile Direcției de Sănătate Publică Iași, în perioada 14 septembrie – 4 noiembrie, când școlile din județ au funcționat în regim hibrid, au fost raportate 220 de cazuri de infecție cu SARS COV2 în rândul preșcolarilor şi elevilor. Ulterior, în două săptămâni în care școala a funcționat exclusiv online, au fost raportate 184 de infectări în rândul preșcolarilor şi elevilor.

Din cei 184, doar 35 au vârste de până în 14 ani, restul au vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Deci, diferenţa mare o reprezintă adolescenţii, ceea ce e clar că mobilitatea la această grupă de vârstă este un factor de risc“, a declarat pentru Ziarul de Iași, directorul DSP Iaşi, Vasile Cepoi.

Acesta a adăugat că, deși e o creștere evidentă a numărului de cazuri, nu se poate spune deocamdată dacă închiderea școlilor a fost sau nu o măsură eficientă.

 „O monitorizare în timp, după perioada închiderii şcolilor, ar putea constitui un indicator dacă se justifică menţinerea deciziei sau nu. Dacă incidenţa va scădea după această perioadă, putem să spunem că măsura este una eficace“, a mai spus Vasile Cepoi.

Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban a declarat, astăzi, că este nevoie de “analize serioase” pentru a se lua o decizie cu privire la revenirea copiilor în bănci.

 „Orice decizie legată de reluarea activității școlare în clase trebuie fundamentată pe argumente în primul rând epidemiologice. Adică apărarea sănătății elevilor, a părinților lor. Marea majoritatea a tinerilor sunt asimptomatici și transmit boala mai departe părinților și bunicilor. Sigur că noi am organizat școala în clase astfel încât riscul de infectare era mic, dar toate activitățile legate de școală au generat riscuri suplimentare de infectare. Sigur că ne dorim să deschidem școlile, dar acest lucru se poate face doar pe baza unei analize foarte serioase, astfel încât să existe riscuri minime de infectare”,  a declarat Ludovic Orban.

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, cursurile față în față s-ar putea relua din luna februarie, odată cu începutul celui de-al doilea semestru de școală. O decizie va fi luată însă numai în funcție de evoluția situației epidemiologice din România.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes