Testele pe hamsteri dezvăluie că utilizarea pe scară largă a măștilor de protecție reduce transmiterea noului coronavirus mortal, a anunțat o echipă de experți de vârf din Hong Kong, potrivit Medical Express.
Cercetările făcute la Universitatea din Hong Kong sunt printre primele care au investigat în mod specific dacă măștile pot opri ca pacienții cu COVID-19, simptomatici și asimptomatici, să infecteze alți oameni.
Condusă de profesorul Yuen Kwok-yung, unul dintre cei mai importanți experți din lume în cercetările legate de noul coronavirus, echipa a plasat hamsteri care au fost infectați artificial cu virusul lângă animalele sănătoase.
Măștile chirurgicale au fost așezate între cele două cuști, care aveau flux de aer dinspre animalele infectate către cele sănătoase.
Cercetătorii au descoperit că transmiterea fără contact a virusului ar putea fi redusă cu mai mult de 60 la sută dacă sunt utilizate măștile.
Două treimi dintre hamsterii sănătoși au fost infectați într-o săptămână atunci când nu s-au folosit măști.
Rata de infecție a scăzut la puțin peste 15 la sută atunci când măștile chirurgicale au fost puse pe cușca animalelor infectate și cu aproximativ 35 la sută atunci când au fost așezate pe cușca în care se aflau hamsterii sănătoși.
“Este foarte clar că efectul folosirii măștii în cazul persoanelor infectate, indiferent că sunt asimptomatice sau simptomatice, este mai important decât orice altceva”, a declarat Yuen.
Yuen a fost unul dintre microbiologii care au descoperit virusul SARS – un predecesor al coronavirusului actual. Experiența sa l-a determinat să recomande folosirea măștilor, strategie adoptată de toți cei din Hong Kong. Asta a făcut ca în Hong Kong, la o populație de peste 7 milioane de locuitori, rata de răspândire a coronavirusului să fie foarte mică, de la începutul pandemiei fiind înregistrate doar puțin peste 1000 de cazuri de infectare și numai 4 decese.