Un vaccin care se administrează pe cale orală a fost creat pentru a eradica poliomielita. Eficiența serului este mare și poate preveni eventuale mutații ale virusului care ar putea provoca epidemii în viitor.
Vaccinul upgradat împotriva poliomielitei a fost creat de o echipă de oameni de știință din Statele Unite ale Americii și Marea Britanie și este eficient împotriva tuturor celor trei tipuri de virusuri care provoacă poliomielita.
Cercetătorii au realizat un vaccin care conține o variantă virală inactivă și transformată din punct de vedere genetic. „Prin modificările genetice pe care le-am adus virusului, am putut modifica acele componente virale care nu au putut fi studiate până în prezent. Iar asta ne-a ajutat să creăm un vaccin mult mai bun” susține dr. Andrew Macadam, specialist în cadrul Institutului de Cercetări în Microbiologie din Marea Britanie.
În martie 2021, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat aprobarea în regim de urgență a unei variante de vaccin împotriva tipului 2 de poliomielită.
Poliomielita este o boală provocată de un virus care invadează sistemul nervos, cauzând paralizie. Cele mai multe cazuri au fost descoperite în anii 80, însă 20 de milioane de oameni care au suferit paralizii au fost salvați și pot să meargă datorită primei variante de vaccin descoperită în acea perioadă de timp.