A crescut numărul copiilor care ajung la spital din cauza COVID-19. Dr. Mihai Craiu: “Ar trebui să evităm, deocamdată, să ne pupăm copiii sau nepoții”

În ultima vreme, la nivelul întregii țări a fost remarcată o creștere a numărului de pacienți infectați cu noul coronavirus care sunt internați în spitale și care provin din rândul copiilor.

Specialiștii pun această situație pe seama modului în care s-a socializat în perioada sărbătorilor de iarnă.

Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului a explicat, la Medika TV, că rata de îmbolnăvire în rândul copiilor este, totuși, în limitele înregistrate în perioadele anterioare, chiar dacă numărul pacienților din spitale a înregistrat o ușoară creștere.

Între 5 și 10% din noile cazuri zilnice infectare cu noul coronavirus sunt înregistrate în rândul copiilor. S-a înregistrat o ușoară creștere în ultima perioadă a cazurilor care ajung la spital, dar rata îmbolnăvirilor se menține, în linii mari, în limitele care existau și anterior”, a explicat dr. Mihai Craiu.

Potrivit medicului pediatru, care a citat mai multe studii internaționale, riscul de îmbolnăvire a unui copil în familie e de 8 ori mai mare decât în cazul unor colectivități organizate în care sunt respectate măsurile de protecție.

Deși o măsură de genul purtatului măștii este aproape imposibil de respectat în familie, specialistul recomandă, totuși, evitarea momentelor de tandrețe, respectiv a gestului a pupa copiii.

E un gest care face parte din umanitatea noastră, așa ne exprimăm afecțiunea, dar din păcate acest gest nu este recomandat acum. O să putem să ne pupăm în siguranță copiii și nepoții când o să avem două doze de vaccin făcute. Nu vrea să fiu înțeles greșit. Ce vreau să spun e un îndemn la responsabilitate. Câtă vreme bună parte din cei infectați nu au simptome, iar proporția variază între 25-40 la sută dintre cei infectați care nu dezvoltă simptome și, de bună credință, își pupă copiii, nepoții. Deocamdată ar trebui să evităm atingerea cu salivă a unor părți ale corpului copilului, care ar putea ajunge în vecinătatea ochilor, nasului și gurii”,  a spus dr. Mihai Craiu.

Specialistul pediatru recomandă ca la orice semn care indică o posibilă infecție – febră, strănut – părinții să se adreseze imediat medicului și să nu-i trateze pe cei mici după ureche.

Categorii: Sfatul specialistului, Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea